Nieuw provinciebestuur laat socialer gezicht zien

GRONINGEN - Onder het motto 'Sociaal en Slagvaardig' laat het nieuwe provinciebestuur een socialer gezicht zien. Maar ook thema's als werk en infrastructuur maken een belangrijk onderdeel uit van het college-akkoord van PvdA, CDA en ChristenUnie.
Het nieuwe bestuur wil jaarlijks een miljoen euro vrijmaken voor onder meer het in de benen houden van bijvoorbeeld steunstee's in de kleine dorpen, waar zowel bejaardenzorg, kinderopvang en andere faciliteiten samengebracht worden.
Daarnaast is er veel aandacht voor achterstandswijken en scholing. Jongeren die dreigen af te glijden, moeten 'bij de oortjes gepakt worden', aldus PvdA-lijsttrekker Marc Calon en door middel van de combinatie scholing en werk een toekomst opbouwen.
Bovendien gaat er een haalbaarheidsonderzoek komen naar het doortrekken van de spoorlijn naar Stadskanaal. Dat zal in samenspraak met onder meer Arriva en gemeenten gebeuren. De trein naar Veendam zat al in de pijplijn.
Ook de verdeling van de portefeuilles is bekend. Bij de PvdA zal Marc Calon Ruimtelijke Ordening en Financiën doen. Hans Gerritsen heeft de portefeuille Economische Zaken en Toerisme
en Ineke Mulder Welzijn en Zorg en Onderwijs.
Voor het CDA gaat Henk Bleker zich bezighouden met Verkeer en Vervoer en Energie, en Douwe Hollenga met Landbouw en Natuur en Landschap.
Rudi Slager gaat voor de ChristenUnie zich toeleggen op de Gemeentefinanciën en het toezicht op vergunningen van bedrijven.
Het volledige collegeprogramma staat op de website van de provincie Groningen.