'Randstad slurpt onevenredig veel kunstgelden op'

GRONINGEN - Groningen eist samen met andere provincies buiten de Randstad meer geld voor kunst en cultuur. Het is teveel een 'grachtengordelverhaal' volgens gedeputeerde Hans Gerritsen.
Nu gaat verreweg het meeste geld naar steden in het Westen. Uit een onderzoek door de gezamenlijke Nederlandse provincies blijkt hoe scheef de verhoudingen zijn geworden. 75 procent van het geld gaat naar de grote steden, waarbij Amsterdam bovenaan staat met 50 procent van het totale budget voor de ondersteuning van kunst en cultuur. Ook de landelijke fondsen voor kunst en cultuur richten zich op de hoofdstad.
Groningen krijgt daardoor jaarlijks 16 miljoen euro, terwijl de provincie Noord Holland meer dan 200 miljoen euro vangt. Drenthe komt er nog slechter vanaf, die moet het doen met 3 miljoen euro.
Volgens gedeputeerde Hans Gerritsen heeft de oneerlijke verdeling te maken met vriendjespolitiek, waarbij 'iedereen in elkaars besturen zit'. De provincies willen binnenkort met het kabinet praten over dit probleem.