Onderzoek naar afvang en opslag CO2

GRONINGEN - De provincie Groningen, het ministerie van VROM en NUON hebben vrijdag een intentieverklaring getekend voor de afvang en opslag van CO2. Dat gebeurde tijdens een symposium over duurzame energie.
Nuon bouwt een kolencentrale in de Eemshaven, de Magnum. Aangezien er bij de verbranding van steenkool, waar het bij de kolencentrales om gaat, broeikasgas, oftewel CO2 vrijkomt, is de zorg van met name milieuorganisaties groot.
Bij de Magnum, waar ook biomassa en aardgas verstookt kunnen worden, moet zoveel mogelijk CO2 afgevangen en opgeslagen worden. Daardoor komt een groot deel van de CO2 niet in de lucht terecht.
Ron Wit van de Stichting Natuur en Milieu is optimistisch én bezorgd over het initiatief van de drie. Dat de diverse partijen moeite willen doen voor een schoner milieu is toe te juichen. Het is echter nog altijd niet duidelijk met hoeveel de CO2-uitstoot echt verminderd gaat worden, aldus Wit.
Wat Greenpeace betreft zit je met kolen hoe dan ook fout. Daarom boden actievoerders buiten het Provinciehuis de aanwezigen andere kolen aan; geen zwarte, maar rode en witte.