'Premie voor beëindigen suikerbietenteelt werkt niet'

'Premie voor beëindigen suikerbietenteelt werkt niet'
ODOORNERVEEN - Het werkte niet en het zal ook niet werken. Dat zegt Henk Nienhuis uit Odoornerveen, lid van de Commissie Suiker van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, over de bijdrage die boeren krijgen wanneer ze stoppen met de suikerbietenteelt.
Om het suikeroverschot weg te werken, heeft de Europese commissie de premie voor boeren die stoppen, met ruim 200 euro verhoogd naar ruim 850 euro per ton. Maar volgens Nienhuis is de regeling zinloos. De boeren zullen hoe dan ook geld moeten bijleggen als ze stoppen, omdat ze met het afstoten van de suikerbietenteelt flink het schip ingaan.
Hij gelooft dan ook niet dat boeren te porren zijn voor de regeling. Desondanks heeft Europa de suikerindustrie een inkrimping van 20 procent opgelegd. Maar, zo zegt Nienhuis, dat levert de boeren veel minder problemen op dan een premie, omdat de pijn dan gelijkmatiger wordt verdeeld.
Nienhuis vindt echter wel dat er voor die inkrimping iets terug moet komen. Hij pleit voor de verbouwing van onder meer veldbonen en erwten voor de veevoederindustrie.