Dochter Gonda Smit wordt gehoord

'Stad Groningen wil er niet alleen maar bij zitten'
GRONINGEN - De rechter-commissaris gaat op verzoek van het Openbaar Ministerie de dochter van de in 1996 om het leven gekomen Gonda Smit horen als getuige in de zaak tegen haar vader, Reinier Smit.
Volgens het OM zou de 16-jarige dochter belastende informatie kunnen hebben over de dood van haar moeder. Zo zou er vlak voor de moord een ruzie zijn geweest tussen Reinier en Gonda en zou de dochter haar moeder hebben zien liggen voor de brand. Gonda zou toen al niet meer in leven zijn.
De dochter is niet de enige getuige die gehoord wordt. Onlangs besteedde misdaadverslaggever Peter R. De Vries opnieuw aandacht aan de zaak. Hij werkte hierin samen met een oud-kroegbaas uit de Stad. Volgens deze man zou Reinier Smit vlak voor de moord contact met hem hebben gezocht. Hij wilde weten of de kroegbaas iemand wist die 'mensen uit de weg kon ruimen'.
Reinier Smit wordt inmiddels al 11 jaar verdacht van de moord op zijn toenmalige vrouw. In die tijd werd hij meerdere malen in hechtenis genomen, maar telkens wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De advocaat van Smit noemde de zaak tegen zijn cliënt onlangs nog 'een bizarre soap'. Hij wilde voorlopig nog niet inhoudelijk reageren op de nieuwe ontwikkeling. Het Openbaar Ministerie verwacht dat de verhoren tot na de zomer zullen duren.