Groninger weet goed te handelen bij ramp

GRONINGEN - Bij inwoners van de provincie Groningen is er niet snel paniek in de tent. Dat blijkt althans uit een steekproef die onderzoeksbureau TNS NIPO heeft gedaan onder ruim 700 inwoners.
Als er ooit een ramp zou zijn, weet de Groninger goed hoe hij moet handelen. Zo weet 85 procent van de ondervraagden dat de ramen en deuren dicht moeten en gaf 93 procent aan dat de radio of tv aan moet voor informatie.
Dat je niet naar buiten moet gaan bij naderend onheil, was echter niet iedereen duidelijk. Slechts 34 procent was hiervan op de hoogte. Blijkbaar is het mensen eigen om juist de straat op te gaan, wanneer ze een sirene horen. Een nieuwe voorlichtingscampagne moet daarom mensen op het hart drukken vooral binnen te blijven als hulpverleningsdiensten daar om vragen.
Op de vraag wat de Groninger het meest vreest, staat de uitval van gas en elektra op de eerste plaats, gevolgd door overstromingen, branden en epidemieën.
De nuchtere noorderlingen lijken daarentegen niet zo bang voor een terroristische aanslag. Die zal immers sneller de Randstad treffen, zo is de gedachte, zoals kustgebieden sneller met een overstroming te maken hebben en Slochteren sneller een aardbeving incasseert.