Help, we zitten midden in een zoutcrisis

De voorraad moet bijgevuld worden
De voorraad moet bijgevuld worden
Mooi woord gehoord woensdagochtend in onze radiouitzending: zoutcrisis. Gepast uitgesproken door collega Edwin Pasveer. Paniek alom: 't zout is alweer op. We hebben zelfs een heuse zoutgedeputeerde in de vorm van Marc Jager, die regelmatig via onze zenders de laatste zoutstanden aan de Groningers doorgeeft.
Toch is er iets vreemds aan de hand met dat zout. Het is moeilijk te achterhalen wat het is, maar ergens klinkt een stemmetje door dat er iets niet klopt. Mede gevoed door de uitspraak van een medewerker van Akzo Nobel nog niet zo lang geleden dat er genoeg zoutvoorraad in dit land is voor drie barre wintermaanden.
En weet u nog begin dit jaar: paniek alom. Geen korrel zout meer. Was zo opgelost. Zag een mooi staatje in het Dagblad van het Noorden, waaruit blijkt dat we begin jaren tachtig veel meer sneeuwdagen dan nu hebben gehad. Maakt me sterk dat er toen een nijpend tekort aan zout was.
Kan het ook zijn dat we met z'n allen intoleranter zijn geworden? Er is nogal wat afgeklaagd de eerste sneeuwweken over het gebrekkige strooibeleid van de overheid. Het heeft er alle schijn van dat uit angst voor die mondige burgers er her en der de afgelopen weken wel heel driftig is gestrooid. Zelfs op plekken waar dat niet absoluut noodzakelijk is. Bij mij in de straat tot voor kort nog nooit een strooiwagen gezien, maar opeens was ie er. Komt nog regelmatig terug ook.
Een beetje overlast hoort er toch bij in een echte winter. Maar hedentendaage pikken we dat niet meer. Er moet direct ingegrepen worden. Tot in de kleinste hoekjes.
Schat zo dat de zoutcrisis van nu zo weer voorbij is en de zoutvoorraden rap worden aangevuld. Zeker als de overheid bereid is de hoofdprijs te betalen; er moet ook wat aan verdiend worden door deze en gene.
Nog even doorbijten. Over een ruim maandje is het - als het even meezit - voorjaar. Tijd voor een parlementaire enquete over de zoutcrisis. Met onze eigen gedeputeerde Marc Jager als voorzitter.