Groningen wint makkelijk van RKC

GRONINGEN – In een eenzijdige wedstrijd heeft FC Groningen makkelijk gewonnen van RKC Waalwijk met 2-1. Dat er aan het einde van de wedstrijd geen grote uitslag op het scorebord stond, lag aan de scherpte van de spitsen van Groningen.
Matavz en Nordstrand kregen beide een paar grote kansen, maar verzuimden oog in oog met de keeper van RKC, Levita, te scoren. De doelpunten moesten uiteindelijk van de Zweedse verdedigers komen. In de eerste helft kopte Stenman zijn eerste doelpunt van het seizoen binnen en in de tweede helft scoorde Granqvist uit een penalty.

Eerste helft

Al vanaf de eerste minuut speelde het spel zich voornamelijk op de helft van RKC af. De beslissende pass was echter niet zuiver, waardoor er geen echte kansen kwamen. Pas in de slotfase van de eerste helft werd Groningen echt gevaarlijk. Granqvist kopte in de 39ste minuut net naast en een minuut later tikte Matavz een voorzet naast het doel. Vlak voor rust kopte Stenman een corner van Enevoldsen binnen, waardoor Groningen met een voorsprong ging rusten.

Tweede helft

Meteen na de rust kreeg zowel Groningen als RKC een grote kans. Eerst timede Di Gregorio verkeerd, waardoor hij een vrije kopkans om zeep hielp. Seconden later verscheen Nordstrand alleen voor keeper Levita, maar verzuimde te scoren. Het was het beeld van de tweede helft. Groningen verknoeide kans op kans, waardoor RKC in de wedstrijd bleef. In de 61ste minuut werd Lovre door Metaj onderuit gehaald in het strafschopgebied. Granqvist schoot de penalty goed binnen, waardoor de score verdubbeld werd.
Toen Charlison Benschop van RKC in de 64ste minuut uit het veld werd gestuurd vanwege een tweede gele kaart, nam het veldoverwicht van Groningen nog meer toe. In doelpunten resulteerde het niet. Hierdoor werd het in de slotfase nog spannend toen Derk Boerrigter een vrije trap prachtig binnenschoot. De overwinning van Groningen kwam echter niet meer in gevaar.
Door de overwinning blijft Groningen op de negende plek staan in de eredivisie met 30 punten uit 23 wedstrijden. Het verschil met de nummer 8, NAC Breda, is drie punten.
Opstellingen:
FC Groningen: Luciano Da Silva; Daley Blind, Theo Lucius (83ste minuut Tom Hiariej), Andreas Granqvist, Fredrik Stenman; Mike Zonneveld, Danny Holla, Goran Lovre, Thomas Enevoldsen; Morten Nordstrand (86ste minuut Serhat Koc), Tim Matavz
RKC Waalwijk: Ohad Levita; Jurgen Colin, Gijs Luirink, Frank van Mosselveld, Dustley Mulder; Alexandre Di Gregorio, Hans Mulder, Shkodran Metaj (73ste minuut Eddy Vorm); Benjamin de Ceulaer, Charlison Benschop, Derk Boerrigter
Doelpunten: 44ste minuut: Fredrik Stenman (Kopbal), 62ste minuut Andreas Granqvist (Penalty), 88ste minuut Derk Boerrigter (vrije trap)
Gele kaarten: 28ste minuut: Metaj (RKC), 61ste minuut: Benschop (RKC)
Rode kaart: 64ste minuut: Charlison Benschop (RKC), 2x geel.
Toeschouwers: 21.246.