FC Groningen verliest royaal in Amsterdam

AMSTERDAM - FC Groningen heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Ajax met 3-0 verloren na een 1-0 achterstand bij rust. Jan Vertonghen scoorde twee keer uit spelhervattingen en Siem de Jong zorgde voor de tweede treffer.
Eerste helft

Ajax probeerde FC Groningen in het eerste kwartier onder druk te zetten, maar kreeg weinig kansen. De beste mogelijkheid was voor Siem de Jong in de 12e minuut, maar hij kopte over. FC Groningen kreeg in de 20e minuut de kans om de score te openen. Na goed voorbereidend werk van Koen van de Laak kwam Tim Matavz net te laat in het vijfmetergebied. In de 32e minuut was Luis Suárez gevaarlijk na een individuele aktie, maar schoot voorlangs. De grootste kans was voor Matavz in de 36e minuut. De spits werd vrijgezet door Daley Blind, maar faalde alleen voor de keeper. Twee minuten later kopte Vertonghen uit een vrije trap de 1-0 binnen.

Tweede helft

Kort na rust had Suárez voor 2-0 moeten zorgen. Hij kon alleen op het doel af, nadat Andreas Granqvist uitgleed, maar schoof de bal naast. In de 56e minuut tikte Dennis Rommedahl bij de eerste paal van dichtbij naast. Na een uur spelen leek dezelfde Rommedahl hands te maken in het strafschopgebied, na een duel met Daley Blind, maar scheidsrechter Bossen gaf geen strafschop. De Jong schoot in de 67e minuut via de onderkant van de lat de 2-0 binnen. Negen minuten voor tijd kon Vertonghen geheel vrijstaand zijn tweede treffer van de middag inkoppen. FC Groningen probeerde het wel, maar kwam na rust aanvallend tekort.
FC Groningen blijft op de achtste plaats staan in de Eredivisie met 42 punten uit 29 wedstrijden.