Bekeuringen bij controle op landbouwverkeer

© Jannes Wiersema
WEHE DEN HOORN – De politie heeft dinsdagmiddag landbouwverkeer gecontroleerd en daarbij een aantal bestuurders op de bon geslingerd.
Er werden onder andere twee boetes uitgedeeld voor scherpe uitstekende lading. Eén bestuurder kreeg een boete voor het hebben van losse aardappelkisten op een aanhangwagen. Een ander kreeg een bekeuring voor losse zakken met mest op de aanhangwagen. Twee keer werd er proces-verbaal opgemaakt voor ondeugdelijke en onvolledige verlichting.
De verhoogde voorjaars-landbouwactiviteit is voor de politie aanleiding om weer meer te controleren. Dat is niet bedoeld om de boeren dwars te zitten, maar wel om de verkeersveiligheid te vergroten.
Ongevallen met landbouwverkeer hebben vaak ernstige gevolgen. Uit de cijfers blijkt dat landbouwverkeer in de provincie Groningen ongeveer 2% van alle dodelijke aanrijdingen in de provincie veroorzaakt. Maar landbouwverkeer is bij lange na niet 2% van het totale verkeersaanbod. Het landbouwverkeer in onze provincie heeft dus een relatief hoog aandeel in de aanrijdingen met dood of zwaar lichamelijk letsel als gevolg.