Bijzondere aflevering van Het Verhaal van Groningen

TV Noord zond dinsdag 4 mei in "Het verhaal van Groningen" een documentaire uit over de speurtocht naar de portemonnees van vaders, broers en mannen, die overleden zijn in de Nazi-kampen. Deze bezittingen liggen al die jaren in het Nazi-archief (ITS) in het Duitse Bad Arolsen, tussen de dossiers van 17 miljoen slachtoffers van de concentratiekampen.
Het is de missie van de Puttenaren Pieter Dekker en Gert van Dompseler om deze bezittingen terug te bezorgen bij de nog levende nabestaanden. Eerder slaagden zij erin om een tiental families te traceren van mannen die bij de Puttense Razzia (oktober 1944) waren afgevoerd en konden ze de persoonlijke bezittingen van de afgevoerde mannen terugbezorgen. De afgelopen jaren hebben Gert en Pieter verder gezocht, met als resultaat dat ze in najaar van 2009 meer dan dertig families, verspreid over heel Nederland, wisten te traceren.
In de documentaire ‘Het laatste hoofdstuk’ van Bas Steman worden Gert en Pieter gevolgd tijdens hun speurwerk in de Nazi-archieven in Duitsland. Maar ook nabestaanden komen aan het woord. Alie Zwinderman (65) uit Haren over haar vader, de Drentse verzetsman Jans Zwinderman, die in het voorjaar van 1945 werd opgepakt. Alie was nog ongeboren. Om het gemis van haar vader te verwerken, schreef zij de afgelopen jaren aan een boek over hem. Vlak voordat het boek naar de uitgeverij verzonden moest worden, belde Gert van Dompseler haar op. Hij had een portemonnee van haar vader gevonden, met daarin briefjes en tientallen foto’s. Alie reageert geëmotioneerd. Ze kan nu pas echt het laatste hoofdstuk schrijven.
Ook bij de nabestaanden van de Friese politieman Anne Oud ging de telefoon. Zijn portemonnee met daarin tientallen briefjes en fotootjes, was getraceerd. Voor deze familie begint de speurtocht naar het verhaal van Anne nu pas. Waarom was hij opgepakt? Hoe is hij omgekomen? Was hij goed of fout? De bezittingen zijn in februari overhandigd aan de familieleden. Alie ruikt aan de leren portemonnee van haar vader. ‘Dit heeft hij nog bij zich gehad, dit zat tegen zijn huid..’
‘Het laatste hoofdstuk’ in Het Verhaal van Groningen