Ontsnapte tbs'er eist zijn spaargeld op

GRONINGEN - Een ontsnapte tbs'er eist bij de beklagcommissie van de Van Mesdagkliniek in Groningen zijn spaargeld en paspoort op.
Eind vorig jaar ging de man, Saïd, er tijdens begeleid verlof vandoor en vluchtte naar Turkije. De man zegt het geld, zo'n 2800 euro, nodig te hebben om een nieuw bestaan op te bouwen. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar volgens zijn advocaat Niek Heidanus heeft de ontsnapte man wel degelijk recht op het geld en het paspoort.
De man zat sinds 2005 in de Van Mesdagkliniek, vanwege een gewapende overval. Volgens Heidanus was hij al ver in zijn behandeling en omdat hij steeds erg lang moest wachten op verloven, besloot hij zich aan zijn begeleiding te onttrekken. En dat is niet strafbaar, zegt Heidanus. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar Turkije levert geen onderdanen uit aan Nederland.
De kliniek wil niet inhoudelijk reageren op vragen over patiënten. Mocht zich een dergelijke situatie zich voordoen, dan vragen we diegene het geld bij de poort te komen halen, en wordt hij in de boeien geslagen, aldus een woordvoerder.
VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven vindt het belachelijk dat de man het geld opeist. Teeven wacht de uitspraak van de beklagcommissie af, voor hij actie onderneemt. De uitspraak wordt over 4 tot 6 weken verwacht.