Flames wint beslissende wedstrijd om finaleplek

GRONINGEN - Gasterra Flames heeft donderdagavond de vijfde en beslissende wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden in de best-of-five serie met 80-70 gewonnen. Het team van Marco van den Berg heeft zich daarmee geplaatst voor de finale om het landskampioenschap.
In een uitverkocht Martiniplaza begon Flames aarzelend aan de wedstrijd. Halverwege het eerste kwart kwamen de Groningers beter in de wedstrijd en stonden ze op 13-4 voorsprong, onder meer door twee driepunters van Robby Bostain. Flames wist niet echt door te drukken en liep terug tot 13-11 aan het eind van het eerste kwart. Het tweede kwart begon Flames goed en kwam het team tot een comfortabele voorsprong van 30-19. Daarna lieten de Groningers het wat lopen met slordig spel en aanvallend mindere keuzes, waardoor Leiden terug in de wedstijd kon komen. Met 36-34 gingen de beide teams de rust in.
De Groningers kwamen timide uit de kleedkamer en kwamen met 38-36 achter. Coach Marco van den Berg sprak de spelers tijdens een time-out toe, waarna de ploeg zich herpakte. Mede door twee driepunters van Tim Blue en een driepunter van Aron Royé liep Flames uit naar een 53-42 voorsprong. Maar opnieuw nam de scherpte van de ploeg af en kwam Leiden terug tot 55-51. Het laatste kwart was Flames heer en meester in Martiniplaza en bouwde de voorsprong goed uit.
Met nog ruim twee minuten te gaan bereikte Flames een maximale marge van dertien punten, 74-61. Blue bleef in deze fase een uitblinkende rol vervullen. Flames knokte om de voorsprong te behouden en slaagde daarin. Na het laatste fluitsignaal was de eindstand 80-70 en waren de 4400 toeschouwers uitzinnig van vreugde.
Topscorer aan de kant van Flames was Robby Bostain met 23 punten. Uitblinker Tim Blue tekende voor 19 punten. Jason Ellis pakte 10 rebounds. Zaterdag speelt Flames in Martiniplaza de eerste van een best-of-seven finalereeks tegen West-Brabant Giants uit Bergen op Zoom.