Noordelijk lijsttrekkersdebat scoort

De kijkcijfers van het Noordelijk Lijsttrekkersdebat van donderdag rollen hier net binnen. Goed nieuws: die zijn heel goed.
Verrassend hoog zelfs, gezien het ongebruikelijke tijdstip van uitzending in de namiddag. Veel Groningers zijn er speciaal voor gaan zitten. Het moet ze zijn bevallen; ze hebben de twee uur vrijwel allemaal uitgezeten. Die grote belangstelling geeft vooral het bijzondere karakter van dit debat in die prachtige aula van het Academiegebouw van onze eigen universiteit aan.
Laten we wel wezen, dit soort verkiezingsdebatten speelt zich doorgaans louter af in de driehoek Den Haag-Hilversum-Amsterdam. Nu stonden al die politieke kopstukken in Groningen tegenover elkaar. Mooi om te zien dat het op het Academieplein werkelijk zwart van de mensen zag. Zij wilden allen een glimp opvangen van de mensen die de politieke orde in dit land bepalen. Zoals het Dagblad van het Noorden treffend schreef: ze betraden via de rode loper als Hollywood-sterren de trappen van het Academiegebouw. Tussendoor tot hun grote vreugde steeds opgehouden door alweer een cameraploeg. Ze waren er allemaal, op Wilders na dan. Tot het laatst is nog gepoogd hem deze kant op te krijgen, maar helaas ontbrak er dus eentje van de politieke hoofdrolspelers.
Bijzonder om uit de mond van de meeste lijsttrekkers te horen dat ze oprecht verbaasd waren over de professionele opzet van het Noordelijk Debat. Dachten met simpele camera er op in achterafzaaltje zonder al teveel exposure te debatteren. Ze weten nu beter. Het was gewoon het derde grote debat, dat 's avonds in elke landelijke nieuwsrubriek terug was te zien.
Heeft dit debat het Noorden nou zoveel opgeleverd? Nou we weten in elk geval dat er voorlopig geen Noordland komt, dat de discussie over de CO2-opslag nog wel even voortduurt, het Conservatorium in Groningen in gevaar is en dat ze allemaal de mond vol hebben van de aanpak van de leegloop van het platteland. Maar los van het inhoudelijke was alleen al hun gezamenlijke aanwezigheid hier al voldoende.
Ze mogen dan zelf weinig weten van ons mooie gewest, ze zijn toch even weer geconfronteerd met het bestaan en de belangen van Noord-Nederland. Dat gaat ongetwijfeld iets opleveren. De Drentse Commissaris der Koningin Jacques Tichelaar heeft het al aangekondigd: over vier jaar weer zo'n noordelijk debat (of eerder als de nieuwe coalitie struikelt). Eén ding is zeker: ook wij als RTV Noord doen weer mee.