Lopend Vuur: Goed dat de politie opgevoerde e-bikes aanpakt (met uitslag steun voor boerenprotest)

Een man maakt snelheid op een speed pedelec
Een man maakt snelheid op een speed pedelec © Remko de Waal/ANP
Wie z'n e-bike heeft opgevoerd, moet voortaan op zijn tellen passen. De politie introduceert namelijk een rollerbank die ook e-bikes, speedpedelecs en fatbikes kan testen.
Zo'n rollerbank is er al jaren voor brom- en snorfietsen. Gisteren werd de rollerbank voor e-bikes in Amsterdam voor het eerst gebruikt en gingen gelijk al vijf mensen op de bon. Elektrische fietsen mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. Bij speedpedelecs geldt een toegestane trapondersteuning tot 45 kilometer per uur.
Bij de NOS zegt een woordvoerder van de politie dat er op dit moment een grote opkomst van elektrische voertuigen is te zien, waaronder fietsen. Ook ziet de politie een stijgende lijn in het aantal ongevallen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond riepen al eerder op tot een nieuwe aanpak van het opvoeren van elektrische fietsen. Soms kunnen fietsen daardoor harder dan 50 kilometer per uur. Levensgevaarlijk, zo vindt VVN.
De politie heeft, verspreid over het land, 247 van deze nieuwe rollerbanken. Vanaf het voorjaar worden die overal in gebruik genomen. Hoe kijk jij hiernaar?

Lopend Vuur

94
6

 

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Boerenprotest

'Ik steun de boeren in hun acties.' Dat was ons Lopend Vuur van gisteren. Van de 9.428 stemmers is 31 procent het hiermee eens, en 69 procent dus niet.
Dat is anders dan bij de protesten in 2022. Toen steunde 77 procent van de stemmers de boerenprotesten in ons Lopend Vuur - ook al vond in juli dat jaar ook al 74 procent van de stemmers dat de toen laatste acties met afvaldumpingen en -verbrandingen langs de A7 te ver gingen.