Lopend Vuur: Het mogelijke uitstel van het sluiten van de gaskraan is een schoffering van Groningen

Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie
Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie © Jos Schuurman/FPS
De Eerste Kamer wil het wetsvoorstel dat de definitieve sluiting van het Groninger gasveld regelt, volgende week nog niet behandelen. Een meerderheid van de senatoren is niet helemaal overtuigd dat de leveringszekerheid voldoende verzekerd is en wil onder meer een commissiedebat afwachten dat de Tweede Kamer daarover houdt.
Het verzoek tot uitstel was afkomstig van VVD-senator Caspar van den Berg. Hij benadrukte daarbij dat een latere behandeling geen verschil hoeft te maken tussen wel en niet boren in het komende gasjaar, dat pas in het najaar begint. Er is nog tijd genoeg om tot een definitief besluit te komen, betoogde hij.
Hij kreeg steun van BBB, PVV, JA21, SGP, FVD en 50PLUS. De Tweede Kamer stemde onlangs met zeer ruime meerderheid in met het voorstel van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om het Groningenveld zo snel mogelijk definitief te sluiten.
Het werd naar de Eerste Kamer gestuurd met het verzoek om het ook daar met spoed te behandelen. Vijlbrief is 'onaangenaam verrast' dat de Senaat daar geen gehoor aan wil geven, laat een woordvoerder weten. Een meerderheid in Provinciale Staten van Groningen wil woensdag in debat over het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel om de gaskraan in Groningen definitief te sluiten, uit te stellen.
Hoe kijk jij hiernaar?

Lopend Vuur

86
14

 

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Vrije dagen

'Laat me zelf maar bepalen welke feestdagen ik vrij wil zijn' was dinsdag ons Lopend Vuur. Van de 4.710 stemmers was 59 procent het daarmee oneens. 41 procent eens.