Volle bak bij reünie Groninger popscene jaren '70 en '80

Geen popprijs en zeker geen bierdouche, maar wel de fine fleur van de Groningse popscene uit de jaren '70 zaterdagavond tijdens Sterren in MartiniPlaza. Het nieuwe festival is een alternatief voor Noorderslag en trok ruim 1100 bezoekers.
'Er zijn heel veel mensen die al 25 jaar naar Noorderslag gaan en ook dat went, tijd voor iets nieuws', zegt mede-organisator Peter Groot Kormelink van Splitsing.

Springtij

Zo'n twintig bands uit het zogeheten 'Groninger Springtij'-periode speelden hun beste nummers van weleer tijdens het festival. De naam verwijst naar de opleving van de landelijke aandacht voor de Groninger bands in de jaren '70 en '80. Dit kwam mede door het succes van Herman Brood.
Voor de muzikanten is deze eerste editie een echte reünie. 'Hartstikke leuk, gewoon heel bijzonder' noemt Hanneke Kappen, toenmalig zangeres van White Honey, het samenzijn.

Schilderachtig

Een alternatief festival op de avond van Noorderslag lijkt misschien onlogisch maar daar denkt Kappen anders over. 'Het kan juíst. We zijn nu ook allemaal zo oud dat het weer gewoon schilderachtig begint te worden.' Zo denken sommige van de toch wat oudere bezoekers er ook over: 'Noorderslag, op mijn leeftijd? Ik dacht het niet hé, dit past beter.'

Jongste der Veteranen

'In 1978/1979 stond op mijn pianootje 'Jongste der Veteranen' en als ik hier rondloop voel ik me nog steeds zo, dat is wel fijn', zegt Jan Rot, destijds lid van de Streetbeats. Volgens organisator Groot Kormelink 'werd het tijd om de boel weer eens bijeen te sprokkelen, want voor je het weet kan het niet meer'.
De organisatie is zeer tevreden met de opkomst van ruim 1100 bezoekers. Na het weekend begint het brainstormen over een tweede editie van Sterren in MartiniPlaza