De Noord 9 van zaterdag 18 februari

© Marloes Bos Fotografie
De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Kira - Closer

'Closer' is de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. In het voorjaar van 2016 is Kira een tijdje op tournee geweest door Duitsland, Engeland en Nederland en staat ze in de finale van de PopGroningen Talent Award. Begin dit jaar speelt Kira op Grunnensonic tijdens Eurosonic/Noorderslag. Bekijk de clip van 'Closer' op YouTube.

2. Small Town Bandits - When I go home

Small Town Bandits is een vierkoppige band uit de stad Groningen. Die bestaat uit drummer Gijs Arends, bassist Rik Huizing, gitarist Selim Boukhris en zanger/gitarist Ruben van Hemmen. Tijdens de uitzending van Café Martini op muziekfestival Noorderslag speelden de Small Town Bandits een aantal liedjes live. De liedjes van de groep kenmerken zich door melodische, opzwepende nummers met meerstemmige harmonieën. Bekijk de clip van 'When I go home' op YouTube.

3. Jan Henk de Groot - Evenwicht

Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale'. Het nummer 'Evenwicht' is daarvan de tweede single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9). Op tweede Pinksterdag 2014 krijgt Jan Henk uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. Beluister 'Evenwicht' op YouTube.

4. Groningen Zingt - Het het nog nooit zo donker west

Finalestuk van Freek de Jonge. De cabaretier maakte zich de afgelopen weken hard voor Groningen met zijn actie: 'Laat Groningen niet zakken'. Hij wist zijn online petitie (met meer dan 50 duizend handtekeningen) op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Afgelopen week zong hij met een groot aantal Groninger artiesten dit protestlied in het populaire tv-programma 'De Wereld Draait Door'. Inmiddels staat het liedje ook in de lijst van meest gedownloade nummers van iTunes. Naast Freek de Jonge hoor je ander anderen: Erwin de Vries, Ben Zuur, Jan Henk de Groot, Sijtse Scheeringa, Harry Niehof, Arnold Veeman, Peter de Haan, Alina Kiers, Marlene Bakker, Alex Vissering, Wia Buze, Frank den Hollander, Robin IJzerman, Martin Groenewold en Ger Warink. Ook met het Nedersaksisch Vocaal Ensemble.
5. Hans Hannemann - I just can't stand her trying to be free
Zijn naam is je misschien niet zo bekend, maar Hans Hannemann is geen onbekende in de Groninger muziekwereld. Al jong raakt hij geïnspireerd door muziek uit de jaren '60 en '70. Op zijn twintigste gaat Hans naar Dublin, daar gaat hij als barpianist aan de slag. Terug in Nederland begint hij zijn eigen muziekstudio in Nieuwe Pekela en werkt daar als producer samen met een flinke rij bands. Ook begint hij met gitaristen Jan-Peter Hoekstra en Rolf Verbaant, bassisten Maarten van Damme en René Monsma en drummer Marcel Wolthof aan het maken van een eigen album. Dat album 'Makin' up for livin' easy' is vorig jaar verschenen. Ook is hij op tournee geweest met Douwe Bob, speelde hij tijdens de Popronde, op Oerol en tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap. Het nieuwe jaar is hij begonnen met optredens tijdens muziekfestival Eurosonic/Noorderslag én met een notering in de Noord 9! Beluister het liedje van Hans Hannemann op YouTube.

6. Edwin Jongedijk & Marlene Bakker - Ofschaaid
Ofschaaid kwam in het nieuwe jaar direct nieuw binnen op nummer 1. Het liedje is niet onbekend: op Oudjaardag is het als hoogste nieuw binnen gekomen in Alle 50 Goud. 'Ofschaaid' is een Groningstalige versie van 'Goodbye' van countryzanger Steve Earl, die het wel met Emmylou Harris zong. De versie van Edwin en Marlene staat op het album 'Holt & stoal' dat Edwin vorig jaar oktober heeft uitgebracht. Beluister 'Ofschaaid' op YouTube.

7. Mama's Kitchen - Mama's kitchen

Mama's Kitchen is een band rond de Gronings/Zweedse zangeres Anne-Lie Persson. Zij vormt Mama's Kitchen samen met haar zussen Erica en Zandra. De laatste twee wonen in Zweden, Anne-Lie al jaren in Groningen. Al van kinds af aan denken ze er over om samen een bandje te beginnen. Countrymuziek kregen ze vroeger thuis met de paplepel ingegoten, hun vader was countrymuzikant. Bekijk de v ideoclip van Mama's Kitchen.

8. Erwin de Vries - Lözze grond

Het laatste weekend van november vorig jaar is het nieuwe album van Erwin de Vries verschenen. Twee jaar na zijn album 'De tocht van de noakende zunderling' presenteerde Erwin 'De noodzoak'. Dat album is zijn zesde solo-album sinds zijn band Deheleboel in 2002 uit elkaar viel. Erwin heeft 't album gemaakt met zijn band De Zunderlingen: Christof Bauwens, André van der Werf, Teun Supheert en Bruno Brands. Op het album snijdt Erwin allerlei actuele thema's aan die spelen in de provincie, van windmolens tot aardbevingen en de liefde voor Groningen. Maar ook staan er liedjes met een knipoog op het album zoals 'Kapsalon Anita' en 'De allermooiste bainen van Beem'. De single 'Lözze grond' is op het eerste Bosklopper Gala in de prijzen gevallen. Erwin heeft met het liedje de publieksprijs gewonnen (gedeelde eerste prijs met Wat Aans!). Bekijk de Facebook-pagina van Erwin de Vries.

9. Harry Niehof - Rimpeling

Vorig voorjaar is van Harry Niehof een nieuw album verschenen: 'Café op Driefklaai'. Het is ook de naam van de theatertour waarmee Niehof langs theaters is gegaan. In die voorstelling speelt het café van Harry's vader, waar de zanger groot werd, een belangrijke rol. Tijdens de uitzending van Café Martini op muziekfestival Noorderslag kreeg Harry Niehof de Grunny uitgereikt uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink. Harry was afgelopen jaar zeer succesvol met 'Café op Driefklaai', zowel het album als de bijbehorende theatertournee waarmee hij al maanden in vele zalen te zien is. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij zes Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. Bezoek de website van Harry Niehof.