De Noord 9 van zaterdag 31 maart

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Bert Hadders & De Nozems - Geppie

Het doek is gevallen voor de samenwerking van Bert Hadders en De Nozems. Tien jaar lang deelden de mannen hun liefde voor muziek. Met de presentatie van het album 'Tjeu' is er een einde gekomen aan de rij hits die ze samen maakten. 'Volluk', 'De Poolse bruid', 'Beloofde laand', 'Elvis, keuning van de Bunermond', het zijn stuk voor stuk hits (en lang niet allemaal) die je regelmatig op Radio Noord hoort. Hadders en zijn Nozems hebben in het Nieuwe Viaduct in de Stad hun laatste optreden gegeven. 'Geppie' is de laatste single en terug te vinden op het verzamelalbum 'Tjeu'. 

2. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Nog ainmoal daanzen mit die

Opnieuw staat Irene Wilkens met haar band in de Noord 9. De vorige keer was in het voorjaar van 2016 met 'Wat west is'. Net als toen, was de première van haar nieuwe single in Café Martini. Een leuk detail is, dat Jan Henk de Groot (oa. 'Mamme van Michel' en 'Vuurtje kieken') het nummer voor Irene heeft geschreven. 'Nog ainmoal daanzen mit die' is de voorloper van het album 'Sikkom Kult' dat binnenkort verschijnt. Daarop staan de mooiste liedjes die de band de afgelopen jaren heeft gespeeld én nieuwe nummers. Irene is is een veelzijdig zangeres, ze zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal (behalve nu) geschreven door Alex Schoenmaker. Bekijk de clip hier.

3. Stuart Mavis - Ocean

Deze single is voor Stuart Mavis de tweede notering in de Noord 9. In 2014 heeft hij in de lijst gestaan met 'The gang'. Volgens het Dagblad Van Het Noorden in 2014 maakt Stuart Mavis prachtige, klaterende popliedjes met meer dan een vleugje rap en soul. Volgens POPGroningen zoekt hij het spanningsveld tussen pop, folk en hiphop. Hij bouwt de afgelopen jaren met zijn band een uitstekende live reputatie op en speelt onder andere op de bevrijdingsfestivals van Friesland en Groningen, als support act van Moss en tijdens Eurosonic/Noorderslag. Dit voorjaar gaat de band op tournee door Nederland, maar eerst speelt Stuart Mavis opnieuw tijdens Eurosonic/Noorderslag. Bekijk de clip van 'Ocean' hier.

4. Marlene Bakker - Waarkhanden

Het lied is de eerste single van Marlenes langverwachte debuutalbum getiteld 'RAIF' dat Marlene eerder deze week in het Grand Theatre in Groningen heeft gepresenteerd. Ze heeft dit lied geschreven samen met Bernard Gepken die ook het debuutalbum heeft geproduceerd. 'Waarkhanden' gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied. Marlene: "Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied. Vooral in 'Waarkhanden' komt dit terug." Voor 'Waarkhanden' is ook een videoclip opgenomen in Smeerling, een beschermd dorpsgezicht in Westerwolde waar Marlene is opgegroeid. Zij heeft een opleiding aan de rockacademie Fontys in Tilburg gevolgd, maar inmiddels woont ze alweer een tijd in Stad. Bekijk de clip hier.

5. Nul Viefteg - t Leed is leden

Op 10 maart speelde NulViefteg hun nieuwe single live in Café Martini en dat was meteen het moment waarop het nieuwe liedje is uitgebracht. Het nummer is de opvolger van 'Funky vout'n' en 'Schiere dag' waarmee de band vorig jaar in de Noord 9 heeft gestaan. In 2010 richten gitaristen Alex Lutjeboer en Klaas Post samen The Chaplains op. De band speelt in de herfst van 2016 op het podium van Café Martini. Daar grappen Alex en presentator Eric Bats dat het wel leuk zou zijn als de band eens iets in het Gronings gaat doen. Zanger/gitarist Alex Luttjeboer is al een tijdje druk aan het schrijven en denkt eraan later dit jaar jaar een album uit te brengen. Nul Viefteg bestaat naast Luttjeboer uit gitarist Klaas Post, bassist Marten van der Ploeg, drummer Kid van Hees en pianist Remko Wind. Bekijk de clip van Nul Viefteg hier.

6. Kira - Last train home

'Last train home' is de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker. De release is vlak na haar vertrek uit The Voice of Holland waar Kira aan mee deed in het team van Miss Montreal. Vlak voor de live-shows laat Miss Montreal haar gaan. In dezelfde aflevering doet zangeres Anouk stevige uitspraken over Kira haar optreden. Dat leidt in de dagen ná de tv-uitzending tot een relletje op social media. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. In het voorjaar van 2016 is Kira een tijdje op tournee geweest door Duitsland, Engeland en Nederland en staat ze in de finale van de PopGroningen Talent Award. Begin 2017 heeft Kira op Grunnensonic gespeeld tijdens Eurosonic/Noorderslag.

7. Gert Sennema & Westkantstad - Kom

De nieuwe single heet 'Kom' en is terug te vinden op het album 'Aarms wied open', de nieuwe plaat van Gert Sennema en zijn band Westkantstad. Het album is vorig jaar februari opgenomen in Utrecht, gedurende één weekend. Het hele album is op ouderwetse, analoge apparaten opgenomen en dat heeft consequenties voor de muzikanten. 'Alles moet er dan in een keer goed opstaan, het is alsof je gewoon een live-concert geeft', blikt de Sennema terug. Het resultaat: tien sfeervolle liedjes in het Westerkwartiers. Dat het een jaar heeft geduurd voor het album het levenslicht zag, had onder meer te maken met een gebroken schouder van gitarist Sjouke Dijkstra en een beknelde zenuw in de arm van Sennema.

8. Orange Skyline - Out of the blue

Na het bijwonen van een concert van Oasis een kleine tien jaar geleden, zijn de broers Niels en Stefan van der Wielen ervan overtuigd dat ze muziek willen maken. Ze halen jeugdvriend Mart Atema erbij en schaffen instrumenten aan. En dan begint het: in 2013 winnen ze de Groninger Popprijs en daarna spelen ze op bijna elk podium in Groningen. Ze zijn onder andere support act voor de Kaiser Chiefs in de Oosterpoort, spelen op de mainstage tijdens het Bevrijdingsfestival en op de Nacht van de Kunst en Wetenschap. In de rest van het land spelen ze in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome, op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum heet 'Things that I hide' heten en is in januari 2017 verschenen. Bekijk de clip hier.

9. The Sign of Leo - We all have to go that way some time

The Sign of Leo is een band rond Martin Erich uit Groningen. Inspiratie voor de muziek komt bij de bandleden uit drie decennia popmuziek. Muziekfestival Eurosonic/Noorderslag (waar de band in 2013 heeft gestaan) herkent invloeden van onder meer Neil Young, David Bowie en Talk Talk. In 2016 is de EP 'Fight the tide' verschenen, gevolgd door het eerste volledige album 'Fields of passing time' in november 2017. Op dat album vind je ook deze single. Bekijk de clip hier.