De Noord 9 van zaterdag 12 mei

© marlenebakker.nl
De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Marlene Bakker - Golven

'Golven' is terug te vinden op Marlenes debuutalbum getiteld 'RAIF', dat Marlene in maart in het Grand Theatre in Groningen heeft gepresenteerd. Inmiddels het album menig keer gerecenseerd en in die recensies vaak geprezen (oa. Dagblad van het Noorden, Platomania, MusicMaker, 3voor12). Ze heeft dit lied geschreven samen met Bernard Gepken die ook het debuutalbum heeft geproduceerd. Bekijk de clip hier.

2. Kraantje Pappie - Lil Craney

Het is de eerste single van Kraantje Pappie sinds zijn album 'Crane III' is verschenen, in de herfst van 2016. 'Lil Craney' is een loflied op de Stad Groningen en de clip is dan ook opgenomen in de Stad. Alex van der Zouwen, zoals Kraantjes echte naam luidt, breekt in 2012 door met zijn debuutalbum 'Crane I'. Daarop combineert hij hiphop met invloeden uit de dubstep. In 2014 verschijnt het album 'Crane II'. Op die albums staan hits als 'Waar is Kraan', 'Feesttent' en 'Alles gaat voorbij'. Bekijk de clip van Kraantje Pappies nieuwste hit hier.

3. Dion Bouwes & Dennis Krottje - De wereld in mien kop

Dion Bouwes maakt als zanger, gitarist en songwriter al jaren muziek. Hij zat in bands als Cutting Grass, Noon en Sunday Afternoon. Ruim tien jaar geleden nam Dion een aantal nummers in het Gronings op. Maar in de muziek bleef Engels lange tijd zijn taal. Een jaar of twee geleden bleek het Gronings toch weer te trekken. Hij gaf zich samen met gitarist Dennis Krottje op voor het Grunneger Laidjesfestval en schreef daarvoor het nummer 'Duuster'. Het tweetal won in 2017 het festival en werkt momenteel aan een heel album met Groningstalige liedjes. Bekijk de clip hier.

4. Arnold Veeman & Noordpool Orkest - Mien Grunneger Stad

Arnold Veeman en het Noordpool Orkest hebben op Koningsdag het koninklijk gezelschap uitgezwaaid: Veeman verzorgde de afsluiting van de officiële Koningsdag van Willem-Alexander en Máxima in het centrum van Groningen. De zanger schreef en zong het nummer over zijn nachtelijke wandelingen in de stad van zijn studententijd al eerder. Die versie is terug te vinden op zijn meest recente album 'Klaai'. Maar deze versie, opgenomen met het Noordpool Orkest, is nieuw. Samen met dat Groningse orkest én Diggy Dex én Izaline Calister heeft de zanger op Koningsdag 'Mien Grunneger Stad' gezogen op het podium op de Vismarkt - voor de ogen van de Koning, Koningin en heel televisiekijkend Nederland. Beluister 'Mien Grunneger Stad' hier.

5. Zuver Scheerwol - Maxie Jakker

Zuver Scheerwol is een samenwerking van Sijtse Scheeringa en Fries Wolma. Beide mannen leveren een deel van hun achternaam voor de naam van de band. Al ruim voor het onstaan van Zuver Scheerwol werken Sijtse en Fries samen; bijvoorbeeld bij het maken van Sijtses album 'Swingend deur de nacht' in 1999. In 2011 omringen de twee rockers zich met meer muzikanten en Zuver Scheerwol is geboren. Ze scoorden al een flinke rij hits in de Noord 9, zoals  'Trammelaant op t pladdelaand', 't Kin mie vandoag niks meer schelen' en 'Pien in mien haart'. Het nieuwste liedje 'Maxie Jakker' gaat over het rijgedrag van een boer die op zijn trekker met veel lawaai en te hoge snelheid door het dorp raast.

6. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Nog ainmoal daanzen mit die

Opnieuw staat Irene Wilkens met haar band in de Noord 9. De vorige keer was in het voorjaar van 2016 met 'Wat west is'. Net als toen, was de première van haar nieuwe single in Café Martini. Een leuk detail is, dat Jan Henk de Groot (oa. 'Mamme van Michel' en 'Vuurtje kieken') het nummer voor Irene heeft geschreven. 'Nog ainmoal daanzen mit die' is de voorloper van het album 'Sikkom Kult' dat binnenkort verschijnt. Daarop staan de mooiste liedjes die de band de afgelopen jaren heeft gespeeld én nieuwe nummers. Irene is is een veelzijdig zangeres, ze zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal (behalve nu) geschreven door Alex Schoenmaker. Bekijk de clip hier.

7. Orange Skyline - Out of the blue

Na het bijwonen van een concert van Oasis een kleine tien jaar geleden, zijn de broers Niels en Stefan van der Wielen ervan overtuigd dat ze muziek willen maken. Ze halen jeugdvriend Mart Atema erbij en schaffen instrumenten aan. En dan begint het: in 2013 winnen ze de Groninger Popprijs en daarna spelen ze op bijna elk podium in Groningen. Ze zijn onder andere support act voor de Kaiser Chiefs in de Oosterpoort, spelen op de mainstage tijdens het Bevrijdingsfestival en op de Nacht van de Kunst en Wetenschap. In de rest van het land spelen ze in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome, op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum heet 'Things that I hide' heten en is in januari 2017 verschenen. Bekijk de clip hier.

8. Wat Aans! - Batterij

Na 'Proat toch Grunnegs met mie', uit de zomer van 2015, de superhit 'Trilploat' uit 2016 en 'Sjomp!' uit 2017 doen Rik Baptist en Teun Heuvel het weer: rappen in t Grunnegs. Bevrijdingsdag staan ze op Podium Noord in het Stadspark in Groningen, het duo is de slotact. 'Dit wordt echt super. Het weer is prachtig dus het zal wel druk worden.', zegt rapper Teun Heuvel van de Groninger rapgroep Wat Aans! 'Dit is een feest voor Groningers door Groningers', zegt Heuvel. Voor de clip hebben de mannen de hulp in geroepen van Groningers: wie wil er met zijn of haar batterij in de clip? En of ze dan het ding in je telefoon bedoelen, kun je hier bekijken.

9. The Sidekics & Senna Black - Best days

The Sidekicks stonden al eens eerder in de Noord 9, in 2014 met het nummer 'No rolling stone'. Toen was gitarist Hans van Lier nog in de gelederen. In januari 2017 zijn de Van Lier en The Sidekicks uit elkaar gegaan. 'Best days' vind je terug op het album 'Texas of the north' dat in 2017 is verschenen. Deze single is een samenwerking met country- en blueszangeres Senna Black. Bekijk de clip hier.