Noorden krijgt extra geld voor aanpak ondermijnende criminaliteit

Cybercrime wordt gezien als ondermijnende criminaliteit
Cybercrime wordt gezien als ondermijnende criminaliteit © RTV Noord
Noord-Nederland krijgt eenmalig zes miljoen van minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie om de aanpak van ondermijnende criminaliteit te versterken.
Ook krijgt de regio zo'n zes ton om criminelen structureel op de hielen te zitten. Ondermijnende criminaliteit wordt vaak gepleegd in samenwerkingsverbanden en gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie.
Het gaat dan om bijvoorbeeld mensenhandel, de productie van en handel in drugs, witwassen, financieel-economische criminaliteit (fraude) en cybercrime.

Landelijke aanpak

De bijdrage van de minister maakt deel uit van een landelijk pakket, waarbij 100 miljoen geïnvesteerd wordt om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. De focus hierbij ligt op de aanpak van de illegale drugsindustrie.
Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen noemt de zes miljoen 'een belangrijke en noodzakelijke impuls'. 'We zijn blij dat de minister het belang ziet van een robuuste lokale aanpak.'
'Uit de integrale ondermijningsbeelden in onze regio is gebleken dat bij ons in de regio illegale drugshandel, witwassen, vastgoedfraude en zorgfraude spelen. Daar willen we echt een vuist tegen maken.'