Instellingen

De Noord 9 van zaterdag 29 december

© RTV Noord

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Bert Hadders - Der zit gain schot in mie

Eerder dit jaar is het doek is gevallen voor de samenwerking van Bert Hadders en De Nozems. En nu is het eerste liedje van Bert Hadders -solo- is een feit én een #1-hit in Groningen. De inspiratie komt uit een boekje met literaire wandelingen door Groningen. Daarin leest Hadders een zin van Groninger schrijver Gerrit Krol: 'Er zit geen schot in mij'. Die zin blijft hangen bij Bert en hij schrijft in een minuut of vijf zijn nummer. 'Der zit gain schot in mie' beluister je hier.

2. De Troebadoers - Noar hoes

Na een flinke pauze zijn de Troebadoers weer samen. Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering hebben een nieuw album gemaakt en ze doen opnieuw een aantal theaters aan. Alex, Erwin en Jan Henk hebben dezelfde passies: het Gronings en Americana muziek. Een jaar of vijf geleden lanceert het trio zijn debuutalbum en een tour langs Groninger theaters. Met succes: de tournee is uitverkocht en de liedjes 'Riekdom' en 'In de nacht' worden meteen klassiekers. Ook op het nieuwe album 'Onbekinde wegen' en tijdens de tour 'Appeltoarde en rooie wien' spelen en zingen de mannen eigen Groningstalige liedjes over het leven, de streek en de liefde afgewisseld met nummers van Amerikaanse muziekhelden. Beluister 'Noar hoes' hier.

3. Harry Niehof - Veur altied jong

Harry Niehof is geboren en getogen in Middelstum. Als tiener luisterde hij naar Bob Dylan en droomde er van om hem te zijn. Decennia later is Harry zelf een gerespecteerd muzikant: de liefde voor Bob Dylan blijkt af en toe als Harry een liedje van Dylan 'ver-Groningst'. In dit geval is het 'Forever young' van Dylan uit 1974. Niehof vertaalde het en nam het nummer op ter gelegenheid van het afscheid van Sibrand Poppema: die was van 1 september 2008 tot 30 september 2018 voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

4. Lars Koehoorn - Inside battle

Lars Koehoorn komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt de Noord 19. Sinds 2015 is hij al met 9 verschillende liedjes te vinden in de Noord 9, oa. met 'We could have it all' (#7) en 'Lily of the Nile' (#4), 'Freedom' (#3), 'Still waters run deep' (#1) en 'Bring it on' (#1). Beluister Lars' z'n nieuwste nummer hier.

5. Erwin de Vries - Adieu mien mooie Eemsmond

Erwin is bezig met een jubileumtour: hij is al meer dan 25 jaar actief als muzikant en viert dat met een serie concerten in de provincie. Ondertussen werkt hij aan een nieuw album, dat het bekroonde album 'De noodzoak' gaat opvolgen. Daarvoor heeft hij in de herfst van 2017 de Streektaal prijs van het Dagblad van het Noorden ontvangen. Tussen de bedrijven door heeft hij een lied geschreven als ode aan de gemeente Eemsmond. Op 1 januari 2019 gaat Eemsmond met Bedum, Winsum en De Marne verder in een nieuwe gemeente: Het Hogeland. Het afscheidslied van Erwin beluister je hier.

6. Wia Buze - Laifde

Wia's vorige single -geschreven door Fries Wolma- is nog maar net uit de lijst verdwenen of haar nieuwe single -van Bert Hadders' hand- komt meteen binnen. Al eerder heeft Bert liedjes aangeboden aan Wia, maar 'Laifde' is de eerste die hij geschreven heeft die Wia ook daadwerkelijk opneemt. Het lied is in première gegaan in de jubileumuitzending van Cafe Martini, op 27 oktober in Martiniplaza. Bert Hadders is erg blij en ziet een wens in vervulling gaan: 'Je wordt ten slotte niet elke dag door de koningin van het Groningse lied gecoverd', schijft Hadders op zijn website. Beluister Wia's 'Laifde' hier.

7. Westkantstad - De zun komt op ien t Westerkwartier

Gert Sennema en zijn band Westkantstad hebben een uniek lied gemaakt. Want Sennema grijpt de gemeentelijke herindeling aan om een lied te maken. Marum, Grootegast, Leek en Zuidhorn gaan samen als het Westerkwartier. Sennema heeft een lied geschreven dat niet alleen het einde beschrijft van de vier afzonderlijke gemeenten, maar dat ook de start is van iets nieuws. Naast Sennema en zijn band doen ook Jan Henk de Groot, Martin Korthuis en Sijtse Scheeringa mee, die alle drie verbonden zijn met het gebied. Beluister het lied hier.

8. Inge van Calkar - River

Het is voor Inge niet de eerste keer dat ze in de Noord 9 staat. Haar eerdere notering heet 'Amazing' (2014), gevolgd door 'Too late now' (2015) en 'Imaginary' (2017). Maar 'River' is wel Inges eerste #1-hit in de lijst! Volgens Inge heeft haar muziek nu een nieuwe dimensie, dan toen ze alleen nog akoestische muziek maakte: 'Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorspijpelt. Inge van Calkar (1984) is een singer/songwriter uit de stad Groningen. Het laatste weekend van september is haar nieuwe album 'Reset' verschenen, dat ze maakte met twee Groninger en een Duitse producer. Inge speelt dit najaar in het voorprogramma van Gare du Nord bij hun 20 concerten. 'River' kun je hier beluisteren.

9. Merulsa - My love

Achter de naam Merulsa gaat Merel Bakker schuil, uit Uithuizen. In 2017 heeft ze de finale gehaald van de Kunstbende. In de categorie Muziek heeft ze tien andere jonge muzikanten achter zich gelaten. Merel maakt regelmatig nieuwe liedjes, waarvan 'My love' nu de playlist van Radio Noord heeft gehaald. Ook staat ze met 'My love' voor het eerst in de Noord 9. Beluister Merula's single hier.