Instellingen

De Noord 9 van zaterdag 23 maart

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Wat Aans! - Roelfina

De mannen van Wat Aans! hebben vorig jaar hun 10-jarig jubileum gevierd met 'Batterij'. Na 'Proat toch Grunnegs met mie', uit de zomer van 2015, de superhit 'Trilploat' uit 2016 en 'Sjomp!' uit 2017 doen Rik Baptist en Teun Heuvel het weer, een nummer maken dat zich online snel verspreid. Het lied over Roelfina is ook de opmaat naar een heel album, dat dit voorjaar moet verschijnen. Bekijk de clip van 'Roelfina' hier.

2. Roelof van der Velde - Onvermaaidlek

Tien jaar zingt hij in het Gronings, Roelof van der Velde uit Winschoten. Hij begon met de band Vandoage, maar inmiddels doet hij het al weer jaren solo. Zijn nieuwste single heet 'Onvermaaidlek'. Het is voor eerst dat Van der Velde solo in de Noord 9 staat, maar het is niet Van der Veldes eerste single. Eerder maakt hij al 'Vriendin' (2015), 'Vrumde' (2016) en 't Zulfde laid' (2017). De nieuwe single gaat over een pijnlijke scheiding, niet van Van der Velde zelf. 'Ik was eens getuige van een echtelijke ruzie, waarbij de echtelieden besloten om uit elkaar te gaan. De één die ging en de ander bleef achter', vertelt de zanger in audiostudio De Fabriek in Veendam. Van der Velde maakt al sinds zijn jeugd muziek. Hij begint in Engelstalige bands, maar tien jaar geleden is het roer om gegaan. 'Ik vond dat ik wel verhalen had te vertellen', zegt hij over zijn switch naar het Gronings. 'Als je in het Gronings mensen toe staat te zingen, heb je direct contact. Het verhaal komt direct binnen. Dat is tof.' Beluister 'Onvermaaidlek' hier op Spotify.

3. Audio Adam - All my life (Mollie's song)

Het is drie jaar geleden dat Audio Adam in de Noord 9 heeft gestaan. Maar vlak voor de release van het derde studio-album is Audio Adam terug in de lijst. Het nieuwe album, toepasselijk '3' getiteld, heeft als belangrijkste thema 'vaderschap' en 'de mooie dingen in het leven'. Dat is ook terug te horen op de nieuwe single 'All my life (Mollie's song). Het liedje is geschreven vlak na de geboorte van de dochter van Tjerk Koekkoek. 'Het gaat over de eerste momenten dat je je dochter vast houdt en je dan beseft dat je nooit had kunnen bedenken hoe erg je haar eigenlijk nodig hebt. Je besluit direct dat je er altijd voor haar zal zijn', zo schrijft de band op zijn website. Audio Adam bestaat uit Tjerk Koekkoek, Emiel Schaap en Robert-Jan Zigterman. Eerder haalt Audio Adam met 'Blame it on me' (#3) en 'Strong enough' (#2) en 'Train' (#5) al de Noord 9. In 2011 worden de mannen Serious Talent van popzender 3FM. De band speelt ook in het voorprogramma van oa. de Counting Crows, Go Back To The Zoo, Ilse DeLange en Scouting For Girls. En Audio Adam stond begin 2012 op Eurosonic/Noorderslag. In 2015 hebben ze er weer gestaan, toen op het podium van Café Martini dat vanaf het festival uitzond. Bekijk de videoclip de nieuwe single hier.

4. Vanderlinde - Watch your game

Eerder heeft Vanderlinde al hits in de Noord 9 met oa. 'Katie Lee', 'In one day', 'In your world' en 'When the devil deals'. Maar dat is al meer dan een jaar geleden. 'Watchyour game' is de eerste single van het pas verschenen album 'Entering the circus'. Vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. Vanderlinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire. Bekijk de video van 'Watch your game' hier.

5. NulViefteg - Siepeltjevlaais

Het nummer 'Siepeltjevlaais' staat in de rij hits van de Groninger band: 'Funky vout'n', 'Schiere dag', 't Leed is leden' en 'Gebrookn haartn reperoatieman' waarmee de band eerder in de Noord 9 heeft gestaan. Maar het is voor het eerst dat NulViefteg een #1-hit in de lijst te pakken heeft! In 2010 richten gitaristen Alex Lutjeboer en Klaas Post samen The Chaplains op. De band speelt in de herfst van 2016 op het podium van Café Martini. Daar grappen Alex en presentator Eric Bats dat het wel leuk zou zijn als de band eens iets in het Gronings gaat doen. Zanger/gitarist Alex Luttjeboer is al een tijdje druk aan het schrijven vooreen heel album. NulViefteg bestaat naast Luttjeboer uit gitarist Klaas Post, bassist Marten van der Ploeg, drummer Kid van Hees en pianist Remko Wind. Beluister 'Siepeltjevlaais' hier.

6. Blanks - Don't stop

Achter de naam Blanks gaat Simon de Wit uit Harkstede schuil. Hij heeft al jaren een eigen YouTube-kanaal waar hij filmpjes plaatst. Ook maakt hij muziek, zowel eigen liedjes als covers. Hij ging al rond op internet met een cover van rapper Drake en deejay Armin van Buuren. Nu heeft Simon onder de naam Blanks zijn eerste hit te pakken in de Noord 9. Bekijk de video van 'Don't stop' van Blanks hier.

7. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Langzoam neergoan

Opnieuw staat Irene Wilkens met haar band in de Noord 9. Een klein jaar geleden heeft 'Nog ainmoal daanzen mit die' (#2) maar liefst 17 weken in de lijst gestaan. In de zomer van vorig jaar heeft 'Hol die vast' #5) gehaald in de Noord 9. Nu is 'Langzoam neergoan' de nieuwe single en die is net als de vorige nummers afkomstig van het album 'Sikkom Kult' dat vorig voorjaar is verschenen. Daarop staan de mooiste liedjes die de band de afgelopen jaren heeft gespeeld én nieuwe nummers. Irene is is een veelzijdig zangeres, ze zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal geschreven door Alex Schoenmaker. Bekijk het optreden van Irene en haar band in Café Martini hier.

8. Wanton - Onderweg

Wanton is een band uit Onderdendam met zanger Wim Beukema, gitarist Sebas Graventein, bassist Martijn Poel en drummer Thomas Zeevalking. 'Onderweg' is de eerste single van het debuutalbum dat op 4 april gaat verschijnen: dan staat Wanton in Martiniplaza in de Stad voor de presentatie van het album. Wanton omschrijft z'n muziek als een kruising tussen Bløf en de plaatsgenoten van IOS. Tegen POPGroningen vertelt frontman Wim Beukema: 'Ik vertel via mijn liedjes meer over mezelf. Elk liedje heeft zijn eigen verhaal, die voor iedereen op een eigen manier te interpreteren is. Door meer over mezelf los te laten probeer ik een verbinding te leggen met onze luisteraars'. Bekijk de clip van 'Onderweg' hier.

9. Bé Schmaal - Ik liek zoveul op die

Bé Schmaal uit Meeden heeft eind vorig jaar zijn tweede liedje uitgebracht, als opvolger van 'Zwait en zwoare sjek'. Met dát nummer is hij genoteerd in Alle 50 Goud 2018, op nummer 33. Beide liedjes komen op zijn debuutalbum 'Dattien bie zestig' dat in februari is verschenen. In het dagelijks leven is Bé Schmaal aan het werk als fysiotherapeut in Winschoten. Bekijk de clip van 'Ik liek zoveul op die' hier.