Hans ten Have namens Groningen naar Dialectfestival

Hans ten Have
Hans ten Have
GRONINGEN - Zanger Hans ten Have uit Sellingen vertegenwoordigt RTVNoord en Groningen op het Buma NL Dialectfestival. Doel van het Buma NL Dialectfestival - dat op zondag 12 september wordt uitgezonden - is om talent uit de regio de kans te geven zich te presenteren.
Het muziekfestival wordt door de gezamenlijke regionale omroepen georganiseerd om het belang van het dialect en de streektaal binnen de Nederlandstalige muziek te onderstrepen. Alle regionale omroepen sturen een artiest of band uit hun provincie naar het muziekfestival. Voor Groningen komt dus Hans ten Have & band uit.
Hans ten Have begon zijn carrière op de basisschool in Harpel waar hij mocht zingen in de musicals. Later begon hij zelf liedjes te maken. In het begin schreef hij in het Nederlands, maar besloot toen over te stappen op het Engels. Het duurde niet erg lang voordat hij een bandje oprichtte dat de naam "Da reme Dy" kreeg. Maar toen Hans met Groningstalige ideeën aan de slag ging, bleek dat zo goed te bevallen, dat hij besloot met Da remy Dy te stoppen. Hij ging verder met het Groningstalige genre en de band "Krom de Bende" was geboren.
Krom de Bende stond bekend om de toegankelijke en humoristische muziek. Volgens kenners maakte authenticiteit en originaliteit KROM de Bende tot een veelzijdige band. Ze scoorden hits als "Molle" en "Help mie".
Ondanks de successen besloot de band in 2009 te stoppen en ging Hans ten Have solo verder. Ondertussen heeft Hans ten Have een - volgens hem perfecte - begeleidingsband gerealiseerd. En nu komen Hans ten Have & band dus uit op het Buma NL Dialectfestival.
Het Buma NL Dialectfestival vindt op vrijdag 10 september plaats in Den Bosch. Zondag 12 september zenden alle regionale omroepen - en dus ook RTVNoord - het muziekfestival uit. Het programma begint om 18.00 uur en wordt ieder uur herhaald.