Jan Henk de Groot (Henkus) goes Grunnegs

GRONINGEN - Zanger en liedjesschrijver Jan Henk de Groot is na een lange tijd van afwezigheid terug in de muziek met Gronings repertoire. Hij werd bekend als zanger van de band Henkus die drie jaar geleden stopte.
De Groot groeide op in Zuidhorn en kwam als kind vooral in aanraking met de Groninger streektaal op momenten dat hij logeerde bij zijn grootouders. Bij hen stond de radio steevast op Radio Noord. Als jochie van acht zat hij dan op zaterdagochtend aan de radio gekluisterd wanneer de Stamtoavel voorbij kwam. "Ik heb altijd wel iets met de Groninger taal gehad en loop al een tijdje met het idee om iets met de streektaal te doen. Maar als je zoiets doet, moet het wel goed, anders begin ik er niet aan".
Jan Henk zocht de samenwerking met zanger/componist Hans ten Have die al jaren actief is in het schrijven en componeren van Groninger liedjes. Het eerste resultaat van de unieke samenwerking tussen de twee muzikanten is nu een feit, een prachtig duet getiteld "'t Leste Laid".
Zaterdagmiddag was dit duet voor het eerst te horen in het RTVNoord radioprogramma Café Martini. Presentator Eric Bats had een interview met Ten Have & De Groot die vertelden over het ontstaan van hun vruchtbare samenwerking. Hans ten Have werkt momenteel met zijn nieuwe band aan een nieuw album waar ook het nummer met Jan Henk de Groot op komt te staan. Daarnaast zal er ook een losse single verschijnen.
In de tweede week van januari wordt de videoclip verwacht. Hoewel de titel van het duet anders doet vermoeden is de kans groot dat Ten Have & de Groot in de toekomst vaker zullen samenwerken.