In beeld: vallende ster verlicht hemel boven de provincie

De heldere flits is onder andere waargenomen in Scheemda
De heldere flits is onder andere waargenomen in Scheemda © Deborah Oosterhuis/ingezonden
De hemel lichtte even op in delen van de provincie rond half zes vanochtend. Wie goed keek, zag zelfs een gele bol ter aarde storten. Een vallende ster, stelt sterrenkundige Theo Jurriens van de Universiteit Groningen. 'Deze was zo helder als een volle maan.'
De vallende ster werd rond 5.35 uur onder andere waargenomen in Woldendorp en Nieuwe Pekela, laten lezers aan RTV Noord weten. Ook in Dokkum werd de ster gezien.
Erik Kuiper uit Nieuwe Pekela legde het vast:
Vallende ster licht hemel boven Nieuwe Pekela op
Ook Deborah Oosterhuis uit Scheemda filmde de vallende ster:
Streep en een felle flits: vallende ster te zien in Scheemda

Formaat van een personenauto

Volgens Jurriens is het geen zeldzaamheid, omdat er elke avond wel vallende sterren te zien zijn. De helderheid verschilt wel: 'Deze van vanmorgen was waarschijnlijk zo helder als de volle maan. De vallende ster of meteoor van vanochtend was laag boven de horizon.
Een vallende ster is een meteoroïde op ongeveer honderd kilometer hoogte die met een enorme snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Deze verbrandt in de dampkring van de aarde.
In het geval van een erg heldere vallende ster heeft de meteoroïde voordat het de dampkring nadert het formaat van een personenauto.
Heb je zelf ook beelden van de vallende ster? Tip de redactie!