Onduidelijkheid troef in windmolensoap Eemshaven-West

De Emmapolder bij de Eemshaven, waar de nieuwe windmolens gepland zijn
De Emmapolder bij de Eemshaven, waar de nieuwe windmolens gepland zijn © Google Streetview
Krijgt Vattenfall de volledige ruimte voor de bouw van 24 windmolens bij Eemshaven-West of maakt Wintermolen ook nog kans op de bouw van twee molens? Op die vraag hebben beide partijen nog geen antwoord, nu de provincie Groningen met een voorkeursalternatief op de proppen is gekomen. Wintermolen denkt na het bestuderen van de nieuwe kaart achter het net te vissen, maar durft dat niet met zekerheid te stellen.
De provincie Groningen wil met het kiezen van een voorkeursalternatief niet toezeggen dat een van de twee ontwikkelaars daadwerkelijk aan de slag kan gaan.

'Voelen ons gesterkt'

De provincie noemt een aantal uitgangspunten die leidend zijn geweest bij het voorkeursalternatief: 'Het hanteren van vier lijnen, ten minste één kilometer afstand tot Valom én Heuvelderij, turbines van in principe gelijke vorm en afmetingen en onderlinge afstanden tussen de turbines in principe volgens een vast stramien.' De uitgangspunten zijn volgens de provincie eerder onderzocht in het milieueffectrapport en afgestemd met de gemeente Het Hogeland en de omgeving.
Het kaartje van de provincie lijkt te passen in de plannen die Vattenfall heeft in het gebied. Robert Portier, woordvoerder van Vattenfall: 'Wat je ziet is dat het voorwaarden zijn die bij ons plan passen, het zijn de uitgangspunten waar wij ons plan op hebben gemaakt.' Daarmee wil hij niet zeggen dat Vattenfall er nu vanuit gaat dat de provincie met ze in zee gaat, 'maar we voelen ons gesterkt in onze aanpak'.

Hoe zat het precies?

Het plan van Vattenfall is om de windmolens in vier rijen neer te zetten, zoals te zien op onderstaand kaartje. De twee windmolens van Wintermolen zijn hier aangegeven met oranje vierkantjes.
De beoogde locaties voor de windmolens in de Emmapolder
De beoogde locaties voor de windmolens in de Emmapolder © Provincie Groningen
Wintermolen wil slechts twee windmolens plaatsen in het gebied, maar dat zou er voor zorgen dat drie of vier windmolens van Vattenfall uit het plan geschrapt moeten worden. Een plan dat volgens Vattenfall uit 2011 stamt. 'We hebben met zestien landeigenaren dit besloten. Als we de opbrengsten gelijk verdelen, geeft ons dat de vrijheid om het gebied maximaal in te delen en zo rekening te houden met derden.' Twee grondeigenaren doen daar niet aan mee en gingen door met Wintermolen.

Overleg

Beide partijen moesten in overleg gaan. Wintermolen zag destijds samenwerkmogelijkheden, Vattenfall niet. Portier: 'Bij het plan van Wintermolen was geen betrokkenheid voor de omgeving en ze staan niet in onze lijn, dat oogt onrustig. We hebben geprobeerd om de verschillen te overbruggen, maar het lag te ver uit elkaar.'
Hij wil wel benadrukken dat Vattenfall nog altijd openstaat voor de landeigenaren van Wintermolen.
Hoe nu verder? De provincie schrijft: 'Dit voorkeursalternatief werken we verder uit in een provinciaal inpassingplan en vormt de basis voor de vergunningsaanvraag van de initiatiefnemer(s).' 'Er moet een nieuw inpassingsplan gemaakt worden', aldus Portier, 'als dat wordt goedgekeurd wordt zou de vergunning gelijktijdig behandeld kunnen worden. We kijken met vertrouwen naar het vervolg.'

Wintermolen zit in onzekerheid

Initiatiefnemer Wintermolen vermoedt na het bestuderen van de kaart achter het net te vissen. 'Het kaartje van de provincie is haast gelijk aan het kaartje dat Vattenfall in het verleden naar buiten bracht', zegt Bram Wiertsema, een van de boeren die betrokken is bij Wintermolen. 'Het lijkt erop dat wij onze windmolens er niet tussen kunnen plaatsen, maar zeker weten doen we dat niet. We hebben om meer informatie van de provincie gevraagd, maar tot nu toe niet gekregen.'
Bram Wiertsema
Bram Wiertsema © Martin Drent/RTV Noord

Miljoenenclaim dreigt

Het sluimert al langere tijd in dit windmolendossier. De provincie was in juni vorig van zins Wintermolen de ruimte te geven om twee windmolens te bouwen, die ten koste zouden gaan van een aantal windmolens van Vattenfall. Het voorstel dat de provincie aan Provinciale Staten deed, werd op het allerlaatste moment van de agenda gehaald. Ondertussen dreigde Wintermolen met een claim van 45 miljoen wanneer de bouw van de twee molens in het volledige plan niet doorgaat. Wiertsema durft nog niet te zeggen of de claim er ook daadwerkelijk komt wanneer de vermoedens van Wintermolen waarheid zijn.