Johan Remkes wint Machiavelliprijs voor rol in stikstofdossier

Johan Remkes
Johan Remkes © RTV Noord
Johan Remkes krijgt woensdag de Machiavelliprijs 2022, meldt de stichting Machiavelli. De Groninger krijgt hem voor zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022.
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een 'opmerkelijke prestatie' heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie.

De Remkes-factor

'Met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment weet hij mensen te binden en in beweging te brengen', staat te lezen in het juryrapport. 'De Remkes-factor, die gaat over communicatie. Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren.'
'Helder taalgebruik en een nuchtere opstelling. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden', aldus de jury.

34ste winnaar

Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, overhandigt de prijs woensdagmiddag aan Remkes in het Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
Het is de 34ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder meer prinses Máxima, weerman Gerrit Hiemstra, viroloog Marion Koopmans, intensivist Diederik Gommers, oud-bondscoach Bert van Marwijk en wijlen burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.
De uitreiking is live te volgen via de website van de stichting Machiavelli.