Toenemende zorgen over studentenverenigingen Stad: 'Gedrag wordt extremer en intenser'

Een woonkamer in een studentenhuis in Stad
Een woonkamer in een studentenhuis in Stad © Jos Schuurman/FPS
Het gemeentebestuur van Groningen maakt zich in toenemende mate zorgen over het gedrag bij studentenverenigingen in de stad. Die conclusie trekt burgemeester Koen Schuiling, nadat hij de afgelopen introductieperiode heeft besproken met meerdere studentenverenigingen.
In een brief aan de gemeenteraad stelt hij dat 'individueel gedrag intenser en extremer wordt. Door het cumuleren (de opeenstapeling - red.) en het normaliseren ontstaan problemen'.
Ook hekelt de burgemeester het drugsgebruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. 'Er is sprake van eenzaamheid en het welzijn onder studenten komt in het gedrang.'

Projectleider gezocht

De gemeente, studentenverenigingen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool gaan samen kijken of er een projectleider aangesteld kan worden die een plan van aanpak maakt om het gedrag binnen studentenverenigingen te veranderen.
Verslaggever Mirre van de Klok maakte onderstaande reportage:
Gedrag binnen studentenverenigingen moet veranderen: 'Dit is iets van de lange adem'
Ook wordt op landelijk niveau gekeken wat ze kunnen doen, 'omdat vergelijkbare problemen in alle studentensteden aan de orde zijn', aldus de burgemeester.

Overlast studentenpanden

Daarnaast heeft de gemeente Groningen een zogenaamde 'interventieladder' ingevoerd. Daarmee hoopt de gemeente 'negatief gedrag' te kunnen beïnvloeden en op te kunnen treden als afspraken worden geschonden. Daar staan ook regels in over de overlast bij studentenpanden, ondanks dat de studentenverenigingen daar formeel niet over gaan.
Ongeveer anderhalf jaar geleden deed de politiek in Groningen een oproep om ongeregeldheden bij studentenverenigingen harder aan te pakken. Dat gebeurde nadat studentenvereniging Vindicat in opspraak raakte.