Provincie rekent op bouw isotopenfabriek Shine in Veendam ondanks plannen concurrent

Een impressie van de te bouwen isotopenfabriek
Een impressie van de te bouwen isotopenfabriek © Shine Medical Technologies
De provincie Groningen gaat er vooralsnog vanuit dat de isotopenfabriek van Shine bij Veendam niet in gevaar is. Concurrent Pallas heeft groen licht gekregen voor de bouw van een kernreactor voor de productie van isotopen bij Petten.
Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol heeft contact gehad met Shine-directeur Harrie Buurlage. Shine ageerde eerder tegen de bouw van een nieuwe kernreactor bij Petten, omdat het van origine Amerikaanse bedrijf vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie wanneer het kabinet de bouw van deze kernreactor steunt.
Het kabinet had vorig jaar 30 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van de reactor en reserveert vanaf dit jaar 129 miljoen euro per jaar voor de kernreactor van Pallas. De verwachting is dat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid hierover dit voorjaar een definitief besluit neemt.

'Shine is niet geschrokken'

Rijzebol stelt dat Shine niet verrast is door het besluit van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Dit orgaan gaf vorige week groen licht voor de bouw.
‘Zij zijn van dit besluit niet geschrokken, voor hen lag dit wel in de lijn der verwachting’, stelt Rijzebol, die wél aangeeft dat het bedrijf benieuwd is of Kuipers definitief geld vrijmaakt voor de bouw van de kernreactor.
‘Voor Shine gaat het erom hoe groot de ondersteuning vanuit de overheid voor Pallas is voor het eindproduct, de isotopen. Kan Pallas straks goedkoper produceren dan Shine omdat Pallas subsidie krijgt van het kabinet? Wanneer dat zo is, is er sprake van concurrentievervalsing en zal Shine hier tegen ageren, is mijn verwachting.’

'Geen reden om nerveus te worden'

Rijzebol vreest nog niet dat Shine de stekker uit de nieuwbouwplannen van de isotopenfabriek bij Veendam trekt. ‘We maken ons nog niet nerveus. Shine is nog bezig met de voorbereidingen. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat Shine zal afwijken van haar plan. Mochten zij toch signaleren dat er via omwegen subsidiegeld bij Pallas belandt en Shine buiten de boot valt, zal Shine daar tegen agenderen. Er is nogmaals geen reden om hier nerveus van te worden.’
De provincie Groningen, Economic Board Groningen, Nationaal Programma Groningen en de NOM hebben zelf overheidsgeld geïnvesteerd in Shine Medical. Het gaat in totaal om zo’n 10 miljoen euro. Een deel van dat geld is subsidie, een deel moet Shine als lening terugbetalen.