Aardbevingswethouder hoopt op ‘kantelpunt’ na presentatie parlementaire enquête gaswinning

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van de gemeente Groningen
Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van de gemeente Groningen © Gemeente Groningen
Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van de gemeente Groningen hoopt dat er na vrijdag een einde komt aan de ongelijkheid en bureaucratie in het aardbevingsdossier. Volgens haar moeten de resultaten van de parlementaire enquête gaswinning een ‘kantelpunt’ worden.
De wethouder van Groningen die over het aardbevingsdossier gaat doet de uitspraak tijdens het bespreken van een door de gemeente Groningen opgestelde subsidieregeling. Met die regeling wil de gemeente ongelijkheid in het door aardbevingen geteisterde Ten Post tegengaan.

Ongelijkheid oplossen zorgt voor ongelijkheid

Een deel van de huizen in het dorp wordt gesloopt om vervolgens energieneutrale nieuwbouwwoningen te bouwen. Een ander deel wordt alleen versterkt. Om de onderlinge verschillen recht te trekken, stelt de gemeente Groningen maximaal 28.000 euro beschikbaar om de laatste categorie huizen alsnog te verduurzamen.
Nieuwe aardbevingsbestendige woningen in Ten Post
Nieuwe aardbevingsbestendige woningen in Ten Post © Robert Pastoor/RTV Noord
Raadslid Jalt de Haan (CDA) stelt dat die regeling wel wat ‘schuurt’, want door de regeling alleen in Ten Post toe te passen ontstaat er weer ongelijkheid elders. Inwoners die een dorp verderop wonen en ook aardbevingsschade hebben, kunnen namelijk geen beroep doen op de regeling.
Ook raadslid Andrea Poelstra (D66) constateert dat: ‘Voor de ongelijkheid met andere dorpen moet zeker aandacht blijven’, zegt ze tijdens het overleg.

Ten Post moet exemplarisch worden

‘Er is een wereld van verschillen in dit aardbevingsdossier’, beaamt wethouder Jongman. ‘Die ongelijkheid kunnen we niet oplossen. Het gaat om heel veel geld’, legt Jongman uit.
Met de regeling in Ten Post wil ze in ieder geval een begin maken en zo aan Den Haag laten zien wat er mogelijk is. ‘We gaan hier beginnen. Dit is waar we het voor inwoners een stap verder kunnen brengen’.
Je zag tijdens de enquête één en al verschil en leed
Inge Jongman (ChristenUnie) - wethouder gemeente Groningen
Tegelijkertijd is de wethouder zich ervan bewust dat de gemeente Groningen niet alle ongelijkheid binnen de gemeentegrenzen kan oplossen en hulp van het Rijk nodig heeft. ‘Het gaat om heel veel geld’, zegt Jongman.
Ze hoopt dat daar vrijdag een kantelpunt ontstaat: ‘Ik kijk met spanning uit naar aankomende vrijdag. Je zag tijdens de enquête één en al verschil en leed. Wij kunnen niet alles tegelijkertijd doen. Daar hebben we de middelen niet voor.’
Volg de presentatie van de parlementaire enquêtecommissie bij RTV Noord
Vrijdagmiddag presenteert de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar langverwachte rapport. RTV Noord doet de hele dag uitgebreid verslag.

De commissie presenteert het rapport om 12.00 uur. Dat zie, hoor en lees je op al onze kanalen. In de avond is er een extra lange televisie-uitzending, waar commissievoorzitter Tom van der Lee een toelichting geeft.

Meer informatie over vrijdag is hier te vinden.