Delfzijl en Zeeuws-Vlaanderen enige regio's waar economie is gekrompen

Aldel
Aldel © FPS/Jos Schuurman
Nederland ontliep eind vorig jaar een recessie, maar de economie van Delfzijl kromp in de laatste maanden van 2022. De door de oorlog in Oekraïne hard gestegen energieprijzen zorgden voor problemen in de industrie van Delfzijl en omstreken. Daar zijn relatief veel bedrijven actief die grote hoeveelheden gas en elektriciteit verbruiken.
De economie van Delfzijl en omgeving kromp in het vierde kwartaal van 2022 met vier procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder andere aluminiumproducent Aldel kwam in de problemen doordat de gestegen kosten voor gas en elektriciteit onhoudbaar waren geworden. Uiteindelijk ging het metaalbedrijf failliet.

Zeeuws-Vlaanderen

Ook in Zeeuws-Vlaanderen was krimp (drie procent). Hier staat een enorm complex van kunstmestproducent Yara, dat mede door de hoge gasprijzen de productie verlaagde.

Groei in Noord-Brabant

Andere regio's met veel industrie hadden minder last van de ontwikkelingen op de gas- en elektriciteitsmarkten. Zo zorgden industriebedrijven in het zuidoosten van Noord-Brabant, waarin onder andere Eindhoven en Veldhoven liggen, juist voor bovengemiddelde economische groei. Het type industrie in deze regio is minder gevoelig voor stijgende energieprijzen.
Naast cijfers over het laatste kwartaal van 2022 heeft het CBS ook voorlopige cijfers over de regionale economische groei in heel 2022. Afgezien van de regio Delfzijl maakten alle gebieden in Nederland groei door. Haarlemmermeer groeide het sterkst in 2022: met veertien procent. Het herstel van het vliegverkeer op Schiphol na de coronacrisis is hier de belangrijkste oorzaak van.