Nieuwe flitspaal Europaweg in krap drie maanden bijna de Groningse flitstopper van 2022

De flitspaal aan de Europaweg in Groningen
De flitspaal aan de Europaweg in Groningen © Arie Hut/RTV Noord
De vorig jaar oktober geïntroduceerde flitspaal langs de Europaweg in de stad Groningen heeft tot het einde van het jaar meer dan 11.200 automobilisten op de bon geslingerd.
Ook al was de flitskast richting het stadscentrum in 2022 krap drie maanden actief, het aantal snelheidsboetes ligt veel hoger dan dat van veel flitspalen in Groningen die het hele jaar in gebruik waren. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Alleen de flitspaal op het Emmaviaduct richting het Julianaplein betrapte vorig jaar meer weggebruikers op te hard rijden. Het gaat om bijna 15.000 snelheidsovertredingen. Een tweede snelheidsmeter op het Emmaviaduct richting het centrum bracht nog eens ruim 6600 snelheidsboetes op.

'Positief effect op rijgedrag'

Op de Europaweg geldt een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. Het OM zei vóór het gebruik van de flitspaal 'een positief effect op het rijgedrag en een bijdrage aan de verkeersveiligheid' te verwachten.

Nieuwe paal in Glimmen

Een andere flitser die vorig jaar werd aangezet, weliswaar in september, is die aan de de Rijksstraatweg in Glimmen ter hoogte van huisnummer 66. Ook deze paal blijkt met bijna 9200 geconstateerde snelheidsovertredingen zeer lucratief voor de staatskas. De Rijksstraatweg is een drukke ontsluitingsweg die dwars door Glimmen loopt. De route wordt door weggebruikers vaak als alternatief gebruikt als het verkeer vastloopt op de A28.
De Rijksstraatweg in Glimmen
De Rijksstraatweg in Glimmen © Google Street View

Rood licht-bekeuringen

Een derde flitspaal die vorig jaar werd geïntroduceerd staat op de kruising van de Europaweg en de Sontweg. Mensen negeren daar vooral rood licht, en dat blijkt ook uit de cijfers: 749 automobilisten reden door rood terwijl het stoplicht daar geen toestemming voor gaf. Ook reden 128 mensen te hard, waardoor sinds september tot einde jaargang 877 bekeuringen zijn uitgeschreven.
Kijk hier welke flitspalen in Groningen het meest opleveren:
Rijksoverheid
Rijksoverheid © De meest lucratieve flitspalen van Groningen in 2022