Wel of geen bevingsschade? Sibboersters kruisen degens met IMG bij Raad van State

De Raad van State
De Raad van State © Raad van State
De familie Fluks-Prins uit Siddeburen hoopt dat de Raad van State het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) alsnog opdracht geeft om haar verzakte boerderijwoning te herstellen.
Tot nu toe weigert het IMG medewerking, omdat de verzakkingen en scheuren in de muren niet zouden zijn veroorzaakt door de gaswinning en de aardbevingen die daarvan het gevolg zijn. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag.

Beter verhaal

Eerder kreeg de familie uit Siddeburen wel gelijk van de Groningse rechtbank. Die droeg het IMG op met een beter verhaal te komen waarom de ernstige verzakking van het pand niet door de aardbevingen zou zijn veroorzaakt. Daarop stuurde IMG een nieuwe deskundige naar de boerderij van Fluks-Prins en die kwam tot de conclusie dat 'niet-aardbeving gerelateerde zettingen' de verzakkingen hebben veroorzaakt.

'Verbazingwekkend'

Met dat rapport stapte het IMG in hoger beroep naar de Raad van State. De advocaten van de familie Fluks-Prins vinden het verbazingwekkend dat het IMG in een zaak als deze, waar alleen maar gedupeerden zijn en de woning aantoonbare aardbevingsschade heeft, toch zijn gelijk probeert te halen. Bovendien betwijfelen zij dat het IMG nu ondubbelzinnig heeft aangetoond dat de verzakkingen niet aan de aardbevingen te wijten zijn.

Scheve vloer

Volgens Robert Prins kan dat gewoon niet waar zijn: 'Ik ben er in 1978 geboren en ben daar opgegroeid. Als jongen was de gangvloer vlak en heb ik er vaak geknikkerd. Nu kan dat niet meer, want de vloer ligt helemaal scheef. Het zou toch wel heel raar zijn dat de boerderij die in 1896 is gebouwd en tot en met de jaren tachtig recht stond, opeens in de jaren negentig is gaan verzakken. In dezelfde tijd dat er steeds meer aardbevingen kwamen.'

Raar

Volgens de raadsman van IMG kan dat inderdaad raar overkomen, maar volgens hem is het toch echt zo: 'We hebben onze beste en meest ervaren bouw- en funderingsdeskundige het boerderijhuis laten onderzoeken. Hij kwam tot de conclusie dat er andere oorzaken dan de aardbevingen zijn die tot de verzakking hebben geleid.' Het is aan de Raad van State om een knoop door te hakken.

Nieuwe benadering

Maar mogelijk wordt deze rechtszaak ingehaald door een nieuwe benadering van de aardbevingsproblematiek in Groningen. Volgens de IMG-woordvoerder heeft Den Haag eindelijk op dringend verzoek van IMG-voorzitter Bas Kortmann meer geld vrijgemaakt om dit soort knelpunten ook op te lossen.

Weinig bewegingsruimte

Volgens de woordvoerder was het de keuze van politiek Den Haag om erg weinig bewegingsruimte en geld voor dit soort knelpunten beschikbaar te stellen aan het IMG. 'Maar intussen heeft Den Haag 350 miljoen extra beschikbaar gesteld om ook dit soort schadezaken op te lossen. En binnenkort beginnen we met een pilot project en misschien kan Fluks-Prins daar ook aan deelnemen', aldus de IMG-zegsman.

'Druppel op gloeiende plaat'

Willem Meiborg, deskundige namens de aardbevingsgedupeerden, noemt die 350 miljoen een druppel op een gloeiende plaat. Volgens Meiborg moet het IMG of Den Haag snel met meer geld over de brug komen.

Effectgebied

In een andere rechtszaak over een huis in Wedde zei Meiborg donderdag er met de pet niet bij te komen dat het IMG opeens heeft beslist dat woningen die binnen zes kilometer van een gasveld liggen, maar net buiten 'het effectgebied' van het epicentrum van de zware beving in Huizinge (16 augustus 2012), bij schade en scheuren in muren en funderingen niet meer in aanmerking voor een vergoeding komen.

Nieuwe regelgeving

Ook daarin lijkt het IMG noodgedwongen te moeten zwalken - zo bleek bij de Raad State - omdat staatssecretaris Vijlbrief al weer druk werkt aan nieuwe wet- en regelgeving. Daarmee kunnen ook bewoners, zoals in Wedde, toch weer aanspraak maken op een schadevergoeding.

Jarenlange onzekerheid

Maar zeker is dat nog lang niet, stelt Meiborg. In ieder geval is de familie Fluks-Prins uit Siddeburen al het gedoe en de jarenlange onzekerheid flink beu. 'In het begin vond ik het boeiend dat we op 800 meter achter onze boerderij een boortoren kregen. Na al die jaren van ellende denk ik daar wel anders over. In ieder geval zit ik morgen voor de TV als het rapport van de parlementaire commissie wordt geopenbaard', aldus G. Fluks-Prins na afloop van de rechtszaak.
De uitspraken in de twee zaken volgen binnen enkele weken.