Den Hertog wint, Gelling man van de wedstrijd

Sjoerd den Hertog
Sjoerd den Hertog © Andre Weening/Orange Pictures
Sjoerd den Hertog heeft de eerste Grand Prix wedstrijd op Zweeds natuurijs gewonnen. De Groninger kwam in Lulea na honderd kilometer met een kleine voorsprong over de finish.
Den Hertog koos in de laatste kilometer voor de aanval in plaats van op zijn eindsprint te vertrouwen.

Verschil groter en groter

Daarmee verraste hij de rest van de kopgroep. Meter voor meter werd het verschil tussen hem en de achtervolgers groter. Met de finish in zicht kon Den Hertog de overwinning al een beetje vieren en het qua tempo rustiger aan doen. Hij had op de eindstreep een voorsprong van een kleine twee seconden.

Zeventig kilometer op kop

Den Hertog maakte met zijn zege het werk af van ploeggenoot Daan Gelling uit Huizinge. De Groninger reed maar liefst zeventig kilometer in zijn eentje op kop. Met nog twee ronden te rijden werd hij ingehaald, maar kon wel aanklampen. Vervolgens versnelde Gelling nog een keer. Hij kreeg weer wat ruimte, maar kwam bij zijn uitlooppoging ten val. 1 minuut en 40 seconden later dan winnaar Den Hertog kwam Gelling moegestreden over de finish.

Schorsing

Robert Post uit Groningen mocht niet meedoen aan de wedstrijd. Afgelopen zaterdag kreeg hij bij de marathon op kunstijs in Kardinge de gele kaart vanwege ongeoorloofd rijden. Het was zijn tweede straf van het seizoen waardoor hij automatisch een schorsing kreeg opgelegd.