Vandaag weer staking in het OV, maar treinen Arriva rijden hier wel

Reizigers bij een Arriva-trein
Reizigers bij een Arriva-trein © ANP
Ook vrijdag voeren de vakbonden weer actie in het streekvervoer. Voor de provincie Groningen betekent dit dat reizigers rekening moeten houden met uitval van bussen. In Noord-Nederland rijden de treinen van Arriva vrijdag wel, in tegenstelling tot regionale spoorbedrijven elders in het land.
Het is de zoveelste stakingsdag in het streekvervoer. Waarschijnlijk ook niet de laatste, want de cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers zitten muurvast. 'Op dit moment wordt er niet met elkaar gepraat', zegt Wim Eilert namens machinistenvakbond VVMC.

Arriva-treinen rijden hier gewoon

Bij deze vakbond zijn vrijwel alle medewerkers van Arriva in Noord-Nederland aangesloten. Toch sluiten zij zich deze keer niet aan bij de staking. Eilert daarover: 'We spreiden de acties over het land. Deze keer zijn andere regio's aan de beurt. Volgende keer kan het weer in het noorden zijn.'
Nog even voor de duidelijkheid: de treinen van NS rijden sowieso. De NS-medewerkers vallen onder een eigen cao.

Qbuzz houdt rekening met uitval

Bij Qbuzz wordt net als de voorgaande keren rekening gehouden met uitval van bussen. Welke bus wel, en welke niet rijdt, wordt in de loop van de dag duidelijk. Dat hangt af van of een chauffeur zich aansluit bij de staking, of gewoon aan het werk gaat. Reizigers krijgen daarom het advies kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.
Vier cao's

Allerlei stakingen, bussen die níét en treinen die wél rijden: de stakingen zijn soms nogal onoverzichtelijk. Dat komt onder andere doordat in het openbaar vervoer vier verschillende cao's gelden. We zetten ze voor je op een rijtje.
Onder de cao NS vallen machinisten, conducteurs en ander personeel van NS. Deze mensen werken woensdag gewoon.
Onder de cao Multimodaal Vervoer valt zowel trein- als buspersoneel. Leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen, staken woensdag. Personeel van machinistenvakbond VVMC staakt niet mee, waardoor Arriva-treinen gewoon rijden.
Onder de cao Openbaar Vervoer vallen vooral buschauffeurs. Leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen, staken woensdag.
Onder de cao Besloten Vervoer vallen buschauffeurs die normaal touringcardiensten rijden. De treinvervangende bus tussen Groningen en Leer wordt gereden door chauffeurs die onder deze cao vallen.