Sportdebat zet partijen in campagnestand: ‘Moet nog op gang komen’

Een volle zaal tijdens het sportdebat
Een volle zaal tijdens het sportdebat © Martijn Folkers/RTV Noord
De verkiezingen voor Provinciale Staten komen langzaam in zicht. Met minder dan drie weken op de kalender tot aan de verkiezingen komt de campagne langzaam op gang. De kandidaten gaan eerst de zaaltjes in om te debatteren. Het sportdebat is een van de eerste momenten.
‘Goedenavond! Welkom voor het debat voor de sportverkiezingen, ehh verkiezingen.’
Spreekstalmeester Thijs de Jong, erkend quizmaster en sportverslaggever bij Dagblad van het Noorden, moet zich even herstellen. Hij erkent: het gaat om de verkiezingen voor Provinciale Staten. De sportstudies van de Hanzehogeschool, Topsport Noord en Huis voor de Sport Groningen organiseren het sportdebat.

'Partijen gaan nu in campagnestand'

Of de verkiezingen al leven? De lijsttrekkers en kandidaten moeten erkennen dat dit nog niet het geval is. De nu actieve Statenleden zijn meer bezig met de uitkomst van de parlementaire enquête gaswinning.
‘Of het al leeft? Hmm, het moet nog een beetje op gang komen’, zegt Meint Kolthof, de lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren. ‘Ik denk dat het straks richting maart wat populairder gaat worden. Alle partijen gaan dan vol in de campagnestand staan.’

VVD krijgt het te verduren

Uiteraard hebben de meeste partijen die aanwezig zijn bij het sportdebat extra geld over voor sportverenigingen. Partijen als de VVD en Groninger Belang willen noodlijdende verenigingen als gevolg van stijgende energielasten niet steunen. Dat levert een sneer op van 50 PLUS-voorman Jan Ottens, die sneert dat de VVD wel heel vakkundig alle voorzieningen heeft afgebroken. ‘Als het aan de VVD ligt, stort de boel in.’ Hij kan rekenen op luid applaus uit de zaal.
De coalitiepartijen in de provincie, de VVD, PvdA, CDA en D66, prikken elkaar wat in de zij, maar echte aanvallen worden er niet uitgevoerd. Ze beseffen zich ook: de kans bestaat dat we na 15 maart met elkaar verder moeten. D66-lijsttrekker Sander Claassen probeert PVV-voorman Ton van Kesteren uit de tent te lokken, maar die is ervaren genoeg om de speldenprik te ontwijken.

'Er valt wat te kiezen'

Tijdens de debatten komen bekende kreten voorbij. De euro ‘kun je maar één keer uitgeven’, de provincie ‘heeft een faciliterende rol’, partijen doen ‘valse beloftes’ en Forum voor Democratie-kandidaat Tyler ter Meulen haalt met ‘kartelpartijen’ een eigen klassieker van stal.
Aan het einde van de avond kiest het publiek met Sander Claassen (D66) een duidelijke winnaar. Die is er blij mee. ‘Zo gaat dat’, zegt hij. ‘Deze verkiezingen gaan ergens over, er valt wat te kiezen. De campagne is nu echt wel begonnen.’
Of ze veel kiezers hebben overtuigd? Dat is de vraag. De zaal zit voor een debatavond behoorlijk vol, veel sportorganisaties zijn vertegenwoordigd, waaronder Donar-voorzitter Jannes Stokroos.
De kop is er in elk geval af. De lijsttrekkers gaan naast verbale gevechten in de debatzaaltjes onder meer de straat op. Flyeren, rozen uitdelen en potentiële kiezers verleiden.