Tbs en cel voor brandbomgooier Tjeerd P. in zaak Groeneveld blijft staan

De verdachten prepareren een molotovcocktail bij het huis van Groeneveld
De verdachten prepareren een molotovcocktail bij het huis van Groeneveld © Still Politiebeelden
Ook in hoger beroep blijft de tbs-maatregel die eerder aan Tjeerd P. was opgelegd staan. P. gooide samen met Jaimy W. een brandbom bij journalist Willem Groeneveld naar binnen in augustus vorig 2021.
P. ging in hoger beroep omdat hij de tbs-maatregel heftig vond. Daarnaast moest hij van de rechtbank Groningen vijf jaar de cel in. Die straf blijft staan.
Groeneveld had een artikel geschreven over een anti-coronademonstratie. Dat artikel viel niet in goede aarde bij Tjeerd P., die demonstreerde tegen de maatregelen.

Molotovcocktail

P. en Jaimy W., die eerder afzag van hoger beroep, geloofden ten tijde van het gooien van de brandbom in complotten rondom corona. Ze plukten na een avond drinken en drugs gebruiken Groenevelds adres uit appgroepen waar ze in zaten en gingen met een molotovcocktail op pad.
P. brak een ruitje in Groenevelds voordeur en gooide het brandende flesje naar binnen. Groeneveld en zijn vriendin werden wakker van het geluid en wisten te voorkomen dat er brand uitbrak.

Schuldig aan brandstichting en poging tot moord

De raadsheer (rechter in hoger beroep) vindt het bewezen dat P. schuldig is aan brandstichting. P. heeft bekend en zijn handelen staat op camera. Daarnaast is P. schuldig aan poging tot moord: hij heeft meerdere keren de kans gehad zich te bedenken, maar deed dat niet. Daarnaast was het gooien van de molotov-cocktail een doelbewuste actie: P. had Groeneveld al langer in zijn vizier.
Groeneveld is ten dele beroofd van zijn journalistieke vrijheid
Het Gerechtshof
Het feit dat Groeneveld journalist is en vanwege zijn functie is aangevallen, rekent het hof P. zwaar aan. ‘Groeneveld is ten dele beroofd van zijn journalistieke vrijheid. Het misdrijf was gericht tegen Groeneveld in zijn hoedanigheid als journalist. Journalisten moeten zich vrijelijk en zonder vrees kunnen uiten.’

'P. heeft behandeling nodig'

Het hof vindt dat P. behandeling nodig heeft en legt hem daarom tbs met voorwaarden op. Na zijn tbs krijgt P. een zogenaamde gedragsbeïnvloedende maatregel opgelegd, waardoor hij nog langer gemonitord kan worden.