Vijlbrief namens kabinet: Groningers hadden altijd al gelijk

Hans Vijlbrief kijkt samen met maatschappelijke organisaties naar de presentatie van het eindrapport
Hans Vijlbrief kijkt samen met maatschappelijke organisaties naar de presentatie van het eindrapport © ANP
'De Groningers hadden altijd al gelijk.' Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) namens het kabinet in een eerste reactie op het verslag van de parlementaire enquêtecommissie die het gasdossier onderzocht.
Het belangrijkste is dat het leed van Groningers moet worden erkend, zegt de bewindsman.

'Vandaag gaat het over Groningen'

'Politieke zaken', zoals de vraag of het kabinet moet opstappen, zijn volgens Vijlbrief nu niet aan de orde. 'Vandaag gaat het over Groningen', zei Vijlbrief in Garmerwolde, waar hij samen met aardbevingsgedupeerden in een buurthuis naar de presentatie van de enquêtecommissie heeft gekeken.
De bevindingen van die commissie zijn 'heel ernstig', en de staatssecretaris voelt naar eigen zeggen schaamte vanwege de omgang van de overheid met Groningers. Wel ziet hij het rapport als een 'steuntje in de rug' om meer te doen voor de inwoners van het aardbevingsgebied.
Verslaggevers Mario Miskovic en Tristan Braakman trokken na de verhoren afgelopen zomer al dezelfde conclusie. 'Veel Groningers hebben een bevestiging gehoord van wat ze al jaren vermoedden. De overheid heeft ze in de steek gelaten. De verzamelde puzzelstukjes zijn het bewijs: Groningers waren niet gek.'

Uiterlijk eind april reactie

Andere leden van het kabinet wilden na afloop van het kabinet niet reageren op het rapport. Zij verwezen naar Vijlbrief, die zelf de media ook slechts kort te woord stond. Het kabinet zal later uitgebreid reageren. Dat zal niet te lang duren, uiterlijk eind april, beloofde Vijlbrief.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief

Ook Shell geeft fouten toe: Groningen is tekortgedaan

Ook olie- en gasconcern Shell geeft toe dat er 'niet goed genoeg is geluisterd naar de mensen in Groningen, toen zij hun zorgen uitten over de schades aan hun huizen en over de veiligheidsrisico’s van de gaswinning'.
Topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland zegt in een eerste reactie op het enquêterapport dat 'Groningen tekort is gedaan'.

Ereschuld

In het enquêterapport staat onder meer dat het kabinet en de NAM een ereschuld hebben aan Groningers. Het land heeft decennialang geprofiteerd van het gasveld onder de provincie, maar Groningers zitten met de lasten en de kosten. De commissie zegt ook dat de NAM de claim op het gas dat nog in de Groningse bodem zit moet laten vallen .