Schreibe so oft wie möglich, Post uit Harkstede

TV Noord zendt woensdag 4 mei de indrukwekkende documentaire "Post uit Harkstede" uit: een zoektocht naar het verhaal achter Duitse brieven en foto’s, in april 1945 achtergelaten in Harkstede.
Willem Tamminga was in april 1945 een jongen van twaalf jaar oud. In die laatste chaotische dagen van de oorlog zag hij de terugtrekkende Duitse soldaten door zijn dorp Harkstede komen. In de nacht van 14 op 15 april vond een groep Luftwaffe-soldaten tijdelijk onderdak in een kapschuur bij een boerderij in het dorp. Rust was deze soldaten niet gegund, want de Canadese troepen rukten die nacht razendsnel op. De jonge Willem Tamminga die - net als zijn vader - uit nieuwsgierigheid kwam kijken in de schuur, zag hoe een Duitse officier zijn vader een tas in handen drukte, vlak voor hij wegvluchtte. Pas thuis zagen ze wat er in zat: een stapel brieven en foto’s van ouders, familie en geliefden van de gevluchte Duitse soldaten:
Fragment uit één van de brieven:
Dass meine Gedanken heute mehr denn je bei dir sind, brauche ich wohl nicht gross zu erklären. Dass du infolge der jetzigen Lage natürlich jederzeit zum Einsatz herausgezogen werden kannst, ist ja klar. … Ach Rai, warum müss es eigentlich mit unserem herrlichen Vaterland so bergab gehen? Schreib mir bitte bitte recht bald wie es dir geht, ja? Es bedeutet mir doch so viel.
Vader Tamminga wist niet goed wat hij aan moest met de tas. Tientallen jaren lang lagen de brieven en foto’s bij hem op zolder. Na zijn overlijden verhuisde de tas naar zijn zoon Willem en ook daar lagen ze lange tijd, zonder dat iemand er naar keek. Pas toen Willems kleinzoon een werkstuk over de Tweede Wereldoorlog moest maken, kwamen ze te voorschijn. Opeens drongen vragen zich op: moesten deze brieven niet terug naar degenen aan wie ze gericht waren? Wie waren de mensen op de foto’s? Hoe is het hen vergaan?
In deze film wordt de geschiedenis van de oorlog van twee kanten belicht. De film begint met de bevrijding van Groningen, de uitbarsting van vreugde, de haat tegen de Duitse vijand. Maar door het spoor van de ‘Feldpostbriefe’ terug te volgen, vertelt de film ook het verhaal van die jonge Duitse soldaten, vaak nog geen 18 jaar oud, die de voor hen hopeloze oorlog ingestuurd werden. In de gevonden tas zitten schoolschriftjes en foto’s van hun bezorgde moeders. Wat heeft de oorlog in hun leven betekend?
De brieven zijn te bekijken in het Museum 40 - 45, Hoofdweg 74C te Harkstede. Open op zaterdag 14 mei/ 11 juni en 3 september van 10 to 17.00 uur.
 Thema’s dit jaar; Deutsche (Feld)post 1939 - 1945, daarbij ook de in april 1945 liggen gebleven Luftwaffe-post in Harkstede!   en “In de lucht”, tekeningen van de luchtoorlog-schrijver en -schilder Ab Jansen
Uitzending: 4 mei
TV Noord, 18.25 uur, herhaling ieder uur