Rutte: 'Conclusies ook bij mij hard binnengekomen'

Mark Rutte op weg naar de ministerraad
Mark Rutte op weg naar de ministerraad © Robin Utrecht/ANP
De conclusies in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie zijn bij minister-president Mark Rutte 'hard binnengekomen'.
Het zijn stevige conclusies: de premier heeft volgens de commissie niet genoeg voor Groningers gedaan en niet het verschil voor hen gemaakt. 'Dat was gezien de voortslepende aard van de schade- en versterking problematiek wel op zijn plek geweest’, stelt de commissie.

Zwaar onderschat

Veruit het grootste deel van het onderzoek was gericht op de periode na 2012, na het aantreden van Rutte als premier. Volgens de commissie 'de ernst en urgentie van de problematiek in Groningen lange tijd zwaar onderschat. Pas in 2018 realiseerde hij zich hoe bizar het was dat in 2013, uitgerekend een jaar na een zware aardbeving in Huizinge, de gaswinning een recordhoogte bereikte.

'Niet hapsnap reageren'

Rutte wilde tijdens de wekelijkse persconferentie niet inhoudelijk ingaan op de bevindingen van de commissie, eerst wil hij samen met het kabinet het rapport lezen. Rutte vindt het 'niet respectvol' naar de inwoners van Groningen om nu al te reageren. 'Het gaat om 2000 pagina's. Ik vind het niet goed om daar hapsnap op te reageren.' De premier erkent dat zijn uitleg wel 'hol' zal overkomen op de Groningers. 'Dit zullen ze niet goed vinden, maar ik vraag er toch begrip voor.'
Het is nog maar de vraag of hij voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart reageert. Ook wil Rutte nog niet reageren op de vraag of hijzelf, dan wel iemand anders uit het kabinet, gaat opstappen vanwege de harde conclusies.