Groningse bestuurders komen maandag met voorstellen naar Den Haag

Commissaris van de Koning René Paas
Commissaris van de Koning René Paas © Martijn Folkers/RTV Noord
Een delegatie van Groningse bestuurders gaat maandag naar Den Haag om zelf voorstellen te doen die herstel en perspectief kunnen bieden aan de provincie.
De delegatie bestaat uit commissaris van de Koning René Paas, burgemeester Koen Schuiling en Johan Remkes, voorzitter van het Nationaal Programma Groningen.

Investeren

Het belang van Groningers is jarenlang genegeerd en ondergeschikt gemaakt aan de opbrengsten van de gaswinning, oordeelde de commissie. Het is nu tijd voor investeringen in de regio, een 'milder, makkelijker en menselijker' schadebeleid en een duidelijkere versterkingsaanpak. Zowel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (en diens aandeelhouders Shell en Exxonmobil) als de Staat moet geld steken in de regio, oordeelt de commissie.
Het kabinet komt voorlopig nog niet met een inhoudelijke reactie op het rapport. Premier Mark Rutte kon nog niet zeggen wanneer zijn kabinet zou reageren, maar Groningse overheden en organisaties presenteren maandag alvast hun eigen visie. Zij komen niet alleen met plannen om versterking en schadeafhandeling te verbeteren, maar ook met voorstellen over de toekomst van de regio. Dat zal onder meer gaan over investeringen in het leef- en vestigingsklimaat.

Enthousiasme

Het voorstel vanuit Groningen kan naar verwachting op enthousiasme rekenen uit Den Haag. Een van de belangrijkste aanbevelingen van de enquêtecommissie is immers dat Groningers zelf zeggenschap moeten hebben over de maatregelen die volgen uit het rapport. Er is te lang óver Groningers gepraat en te weinig mét, concludeerde de commissie.