Lycurgus opent kampioenspoule met spectaculaire vijfsetter tegen Orion

Lycurgus-speler Markus Held tikt de bal langs het blok
Lycurgus-speler Markus Held tikt de bal langs het blok © JK Beeld
De volleyballers van Samen Lycurgus zijn met spektakel begonnen aan de kampioenspoule. De Groningers verloren het eerste duel in eigen huis na een hete strijd met 2-3 van Active Living Orion uit Doetinchem.
Lycurgus begon in de kampioensgroep als nummer vier met twee punten, Orion was als derde geplaatst en startte met drie punten. In de kampioenspoule spelen de beste zes ploegen van de eredivisie een competitie van tien wedstrijden. De nummers één en twee plaatsen zich voor de finale (best-of-five) om de landstitel.

Orion neemt leiding

Lycurgus-coach Arjan Taaij kon tegen Orion beginnen met zijn sterkste opstelling: Markus Held, Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis en Jeffrey Klok. Orion moet het sinds kort doen zonder Adam White (33), die begin deze maand abrupt een einde maakte aan zijn professionele carrière, vanwege een ernstige nek- en schouderblessure.
De eerste set ging aanvankelijk gelijk op in het Alfa-college Sportcentrum, toch namen de bezoekers vanaf halverwege het voortouw. Lycurgus kwam nog wel dichtbij, maar kon niet voorkomen dat de eerste set nipt verloren ging: 23-25.
Jacob Kern valt aan namens Lycurgus
Jacob Kern valt aan namens Lycurgus © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Taaij wijzigt team

In het tweede bedrijf liep de ploeg uit Doetinchem al snel uit naar 1-7. Opnieuw moesten de Groningers in de achtervolging. Taaij wisselde een aantal spelers (Maarten Bartels en Geoffrey van Gent kwamen er in voor Ryan Coenen en Jacob Kern), waarna beide ploegen bij 21-21 voor het eerst weer op gelijk hoogte kwamen. Toch bleef Orion opnieuw iets sterker bij de ‘big points’: 23-25.

Lycurgus komt terug

Coach Taaij handhaafde vervolgens de opstelling van de vorige set en Lycurgus kwam daarmee beter uit de startblokken (13-8). Die voorsprong bleef tot het einde in stand: 25-20.
De vierde set was razend spannend. Het ging tot het einde ‘puntje puntje’. Bij 23-24 kon Orion zelfs de wedstrijd beslissen, maar de Groningers kwamen knap terug en sloegen uiteindelijk bij het tweede setpoint zelf toe: 27-25.

Spectaculaire ontknoping

Hierdoor moest er een beslissende vijfde set gespeeld worden. Ook hierin ontliepen beide ploegen elkaar weinig en waren er regelmatig spectaculaire rally’s te zien. De bezoekers bleken aan het einde net iets sterker: 12-15.

Programma

Lycurgus speelt volgende week zaterdagavond opnieuw vanaf 20.00 uur in eigen huis, dan is Simplex SSS uit Barneveld de tegenstander. Vier dagen later spelen de Groningers uit tegen Sliedrecht Sport.