Zeldzaam Noorderlicht boven de provincie waargenomen (update)

Het Noorderlicht boven natuurgebied De Onlanden
Het Noorderlicht boven natuurgebied De Onlanden © Persbureau Meter
Je moet soms net even het geluk hebben dat je op de juiste plek bent, maar zondagavond was het raak en kon je het Noorderlicht zien. Onder meer boven natuurgebied De Onlanden kon je een glimp van het poollicht opvangen. Ook in andere plaatsen in Groningen zagen mensen het fenomeen.
En dat is relatief zeldzaam, zo vertelt weervrouw Harma Boer. 'Dat wij dat zien, is wel heel bijzonder. De meeste kans om het Noorderlicht te zien is vooral op noorderbreedtes, richting de poolstreek.' Ook vanaf de Waddeneilanden en de Afsluitdijk werd het Noorderlicht zondagavond gezien.
Wellicht is het fenomeen ook maandagavond en -nacht weer te zien, al wordt het spannend. 'Het lijkt erop dat er in de avond en nacht wat meer bewolking komt, dan is de kans gauw verkeken.'

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht of poollicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is. De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daar komt energie bij vrij, met als gevolg prachtige kleuren aan de hemel.
Dit bericht is aangevuld met quotes van Harma Boer