Visserijsector: ‘De visserij wordt in Nederland de nek omgedraaid’

Met de invoering van nieuwe visserijregels handelt de Nederlandse overheid in strijdt met de grondwet. Dat schrijft de visserijsector in een brandbrief aan de koning, het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer.
In hun brandbrief roepen de vissers de noodtoestand uit, ze vrezen dat de sector door nieuwe EU-regels de ‘nek wordt omgedraaid’. Volgens de vissers maakt de overheid het hen onmogelijk te ondernemen met hun eigendom, de vissersschepen. Iets dat volgens de sector niet alleen tegen de grondrechten ingaat, maar ook tegen het Europees verdrag dat de rechten van de mens beschermt.
De brief is ondertekend door een groot aantal vissers, waaronder die uit Lauwersoog, Zoutkamp en Usquert, die vooral in de Waddenzee op garnalen vissen. Ook visafslagen, scheepswerven en allerlei bedrijven die aan de visserij zijn verbonden hebben hun handtekening gezet, evenals Duitse en Belgische vissers die in Nederlandse wateren vissen.
Visserij stapsgewijs verbieden
De vissers protesteren tegen het plan van de Europese Commissie om vanaf 2030 de bodemberoerende visserij in beschermde gebieden stapsgewijs te verbieden. Ook moeten van de EU de vissers schoner varen met minder uitstoot. Het is volgens de EU nodig om de biodiversiteit beter te beschermen en te herstellen.
De visserij staat vanwege de EU-voorschriften ’op omvallen’, schrijven de verzamelde vissers. ‘Met alle schadelijke gevolgen van dien voor het landschap(sbeheer) en de voedselzekerheid van Nederland maar ook ver daarbuiten’.
Tientallen vissers moeten stoppen
Vorige week zei directeur Barbara Holierhoek van de Visafslag Lauwersoog al dat met de EU-plannen het zwartste scenario voor de vissers realiteit wordt. De vissers zeggen in de brandbrief dat tientallen van de ongeveer 160 garnalenvisserijschepen het loodje te dreigen te leggen, ook door stikstofbeleid.
Ook de kottervisserij, die vooral in de Noordzee op tong en schol vist, zal uitgekleed worden. Van de 120 kottervissers zullen iets van vijftig overblijven.
De vissers maken de vergelijking met het boerenbedrijf, dat volgens de vissers eveneens door de overheid om zeep wordt geholpen.
Recht op vissen
‘Vissers vissen al eeuwen lang in de zee- en kustwateren van Nederland, over bestaand gebruik gesproken’, aldus de brandbrief. ‘Vissers hebben de laatste circa dertig jaar niet anders laten zien dan dat zij bereid zijn zich in alle bochten te wringen om te voldoen aan het overheidsbeleid.’
Volgens de vissers zijn de visstanden in de Nederlandse kustwateren prima en is er geen sprake van overbevissing. Sluiting van visgebieden is vooral bedoeld om visserijgebieden te bestemmen voor windmolengebieden en wat vissers noemen ‘wensnatuur’.
De vissers vinden dat vissen en natuur prima samen gaat en eisen langjarige vergunningen voor de beroepsvisserij. Omdat ze al lang vissen in de gebieden willen ze dat dit ’bestaand gebruik’ als een recht wordt erkend.