Man vrijgesproken van mishandeling tiener op boot Schiermonnikoog

Een 54-jarige ondernemer op Schiermonnikoog is vrijgesproken van mishandeling van een 13-jarige jongen. De man zat eind augustus 2021 na een lange werkdag op de boot naar Lauwersoog. Aan boord was ook een schoolklas die terugkwam van een uitje naar het eiland.
De schoolklas was rumoerig en luidruchtig. Er werd, zo blijkt uit het dossier, met afval gegooid en medepassagiers stoorden zich aan het gedrag van de 12-en 13-jarigen. Voor de ondernemer was de maat vol: hij sprak de scholieren aan.
‘Het was een puinhoop’, blikt hij in de rechtszaal terug op de overtocht. ‘Ik reis honderden keren met deze boot en ik heb dit nog nooit meegemaakt.’ Getuigen bevestigen zijn verklaring dat de tieners flink huisgehouden hadden op de boot.
Het aanspreken van de pubers had niet het gewenste effect: de man kreeg naar eigen zeggen te horen dat hij ‘zijn grote bek moest houden’ en ‘zich er niet mee moest bemoeien.’ Hij vond het vervelend dat er geen docenten in de buurt waren om de kinderen in het gareel te houden. De houding van de leerlingen irriteerde hem dusdanig dat hij zijn geduld verloor en een jongen bij zijn jas greep en op de bank duwde.
Jongen kon geen chips eten vanwege keelpijn
De 13-jarige jongen heeft een andere lezing van het verhaal: volgens hem stond de man naar zijn groepje te schreeuwen dat ze rustig moesten doen en greep hij hem bij de keel. Volgens de verklaring van Slachtofferhulp was de jongen daardoor drie dagen hees en kon hij vanwege de keelpijn geen chips eten.
De man kreeg eerder een schikking aangeboden van het openbaar ministerie: een boete van 300 euro. Uit principe ging hij daar niet mee akkoord. ‘Het ging mij niet om het bedrag, maar om het feit dat ik dan een strafblad heb. Ik wens niet de boeken in te gaan als kindermishandelaar, want dat ben ik niet. Ik heb niemand pijn willen doen’, zegt hij.
Excuses aangeboden
‘Jongeren gaan doorgaans niet naar Schiermonnikoog om met een vogelgids in de hand het Wad te bestuderen’, vat de politierechter het pubergedrag samen. ‘Maar u had niet voor eigen rechter mogen spelen.’ De man erkent dat en biedt zijn excuses aan de jongen aan.
Omdat de verklaringen van getuigen uiteen lopen en er in het dossier geen medische gegevens zitten die de mishandeling ondersteunen, wordt de man vrijgesproken. ‘De hele klas had zich anders moeten gedragen, maar u schoot door in uw reactie en bent daarin ook niet echt volwassen geweest’, concludeert de rechter.
De officier van justitie, die een boete van 300 euro en een schadevergoeding van 260 euro eiste voor mishandeling, kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.