Londen Southend wil verbinding met Groningen Airport Eelde herstellen

Southend Airport
Southend Airport © FPS/Jos Schuurman
Groningen Airport Eelde is in gesprek met de directie van de Britse luchthaven Londen Southend om de verbinding tussen beide luchthavens te herstellen.
Dat laat directeur Meiltje de Groot weten na berichtgeving van de Britse luchtvaartwebsite anna.aero. Deze nieuwswebsite bracht vorige week een gesprek met directeur Nigel Mayes van Londen Southend, die liet weten graag weer een lijnvlucht met Groningen Airport Eelde op poten te willen zetten.

'Covid maakt het lastiger'

Tussen 2014 en 2020 reisden in totaal zo’n 180.000 passagiers tussen beide bestemmingen, tot aan het moment dat FlyBe failliet ging. Groningen Airport Eelde gaf eerder aan dat het hoopt dat er vanaf 2024 weer vluchten naar Londen Southend plaatsvinden.
Het is echter lastiger geworden om een luchtvaartmaatschappij te vinden die de vlucht vanaf Eelde wil exploiteren. ‘Wij willen ook graag weer een verbinding met Londen’, laat De Groot weten. ‘Het is wel lastiger omdat in het Verenigde Koninkrijk minder airlines zijn overgebleven na de covid-pandemie. Maar er wordt aan gewerkt.’

Nieuwe bestemming naar Bulgaarse kust

Groningen Airport Eelde heeft er voor deze zomer wel een nieuwe bestemming bij. Corendon vliegt tussen 1 juli en 31 augustus op luchthaven Burgas in Bulgarije, een plaats aan de Zwarte Zee.
Het is niet de eerste nieuwe bestemming voor komende zomer. Eerder kondigde de noordelijke luchthaven aan dat Corendon in augustus vliegt naar het Griekse eiland Rhodos en het Turkse Dalaman.
De luchthaven hoopt op deze manier terug te keren naar het passagiersaantal van voor de coronaperiode. In 2022 vlogen er 76.000 mensen vanaf de noordelijke luchthaven, in 2019 waren dat er nog 176.000. De nieuwe bestemmingen moeten deze passagiersgroei gaan bewerkstelligen.