Brabantse bomen komen naar de Grote Markt: 'Ze zijn verkocht, ze hebben een baasje gevonden'

Een gelabelde boom voor Groningen in het Brabantse Sint-Oedenrode
Een gelabelde boom voor Groningen in het Brabantse Sint-Oedenrode © Robert Pastoor/RTV Noord
Aan het eind van dit jaar moeten er 33 bomen op de Grote Markt staan. Die staan nu nog in verschillende weilanden in het Brabantse Sint-Oedenrode. De bomen die van het zuiden naar het noorden gaan zijn voorzien van speciale labels en klaar voor hun volgende halte.
Voor de aankoop van de bomen is de gemeente Groningen dus uitgekomen in het zuiden van het land. Volgens de kwekerij zelf is dat ook niet zo vreemd, aangezien het stadsbestuur op zoek was naar stevige bomen. 'Bij ons koop je simpelweg tijd', zegt Rob Linkels van de boomkwekerij, terwijl hij naar een van de velden rijdt waar de Groninger bomen staan. De Grote Markt-bomen moeten namelijk geen kleine, dunne boompjes zijn, maar al redelijk volgroeide bomen en volgens de kweker kom je dan in Brabant uit. 'Ze zijn verkocht, ze hebben een baasje gevonden', zegt Linkels met een lach, terwijl hij een deel van de in totaal 33 bomen aanwijst.
Bekijk de video over de komst van de Brabantse bomen:
Brabantse bomen gaan de Grote Markt sieren
De gemeente beaamt dat. Elders in ons land vind je geen bomen van het gewenste formaat, daarnaast is er vaker handel gedreven met de Brabanders. 'Wij draaien in de top drie van Europa mee en dus kom je vanuit Groningen helaas uit in Brabant, of nou ja, helaas...', zegt Linkels met een kwinkslag. De eerste boom, een plataan, wordt op 13 maart gepland op de Grote Markt. De rest van de bomen moeten wachten tot het nieuwe aanplantseizoen begint. Aan het eind van dit jaar zullen alle bomen op de Grote Markt staan.
Brabantse bomen zijn lang
Brabantse bomen zijn lang © Robert Pastoor/RTV Noord
De Grote Markt is in de zomer een van de warmste plekken van de stad, daarnaast ligt het hoog, dus blijft er weinig water liggen. Dat heeft gevolgen voor de bomen. Daarom is er bij de klimaatproeftuin van Building op Zernike gewerkt aan een speciaal systeem waarmee gemonitord wordt of de bomen voldoende water krijgen. 'Het regenwater dat wordt opgevangen van de omliggende gebouwen van de Grote Markt wordt gebruikt als voeding voor de bomen.' Via een speciaal systeem is het vochtgehalte van de boom uit te lezen. Dat het systeem werkt is inmiddels aangetoond. Zijlstra heeft de afgelopen tijd geëxperimenteerd met een boom en het systeem en alle seinen staan op groen.
De nieuwe Grote Markt vanaf de Oosterstraat
De nieuwe Grote Markt vanaf de Oosterstraat © Gemeente Groningen
Grote tegenstander van de bomen op de Grote Markt, en dan vooral het bosje dat gaat verschijnen, was het WestCord Market Hotel. Dat draait sinds enkele jaren en werd naar eigen zeggen ineens geconfronteerd met de komst van meerdere bomen op enkele meters van de gevel. Daardoor ontstond er onvrede, omdat de bomen het uitzicht op de Grote Markt zouden ontnemen.
Inmiddels heeft het hotel genoegen genomen met de komst van het bosje. 'De locatie van de bomen had wat ons betreft beter gekund', zegt hotelmanager Niek Strous. 'We zijn wel heel blij met de vergroening van het plein en de fijne verblijfsruimte die er gecreëerd wordt. We bekijken het nu dus wel positief.' Als de bomen uiteindelijk worden geplaatst zal Strous vanuit verschillende kamers gaan kijken naar het nieuwe uitzicht. 'Ik kan proberen om te zeggen dat de bomen een beetje naar links of rechts moeten', zegt hij grappend.