NCG gaat onafhankelijk financieel advies vergoeden voor huiseigenaren met bevingsschade

Sloop en nieuwbouw van woningen in Appingedam
Sloop en nieuwbouw van woningen in Appingedam © Martin Drent/RTV Noord
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wil Groningse huiseigenaren ondersteunen bij het versterken van hun woning. Met een nieuwe regeling kunnen huiseigenaren een onafhankelijk financieel adviseur inschakelen op kosten van de NCG.
'Deze nieuwe regeling is bedoeld voor eigenaren van woningen en gebouwen die niet veilig zijn en versterkt moeten worden', schrijft de NCG.

Budgetbeheersing

Er is een aantal voorwaarden waar een huiseigenaar aan moet voldoen. Een daarvan is dat de eigenaar in bezit moet zijn van een versterkingsadvies of beoordelingsrapport van zijn of haar woning. 'Uit dat rapport moet blijken dat de woning niet voldoet aan de veiligheidsnorm en niet veilig genoeg is bij aardbevingen.' Daarnaast moet de woning door de NCG of in eigen opdracht worden versterkt of gesloopt en opnieuw gebouwd.
'De financieel adviseur geeft advies over de persoonlijke financiële situatie van de eigenaar door de versterking van de woning', schrijft de NCG. 'Dit kan bijvoorbeeld gaan over de gevolgen van de versterking voor de hypotheek of de waarde van de woning. Of over mogelijke gevolgen voor verzekeringen of toeslagen. De financieel adviseur kan ook ondersteunen bij budgetbeheersing. Bijvoorbeeld als wij de woning versterken, maar de eigenaar zelf de badkamer of tuin doet.

Eigen keuze

Huiseigenaren hebben zelf de mogelijkheid om een financieel adviseur te kiezen uit een lijst met adviseurs die zich bij de NCG hebben aangemeld, maar hebben ook de optie om een niet aangesloten adviseur te kiezen. 'Die adviseur moet dan wel beschikken over grondige inhoudelijke kennis en ruime ervaring op het gebied van persoonlijke financiën.' Andere voorwaarden zijn een financiële opleiding op minimaal hbo-niveau en vijf jaar werkervaring in de financiële sector.
'Ook eigenaren die al verder zijn in het versterkingsproces en zelf een financieel adviseur hebben ingeschakeld, komen in aanmerking', aldus de NCG. 'Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden een bedrag van maximaal vijfduizend euro ontvangen van ons.' Ook in dit geval moet de financieel adviseur aan de voorwaarden voldoen. Het advies van de adviseur moet na 1 januari 2020 gegeven zijn.