Vietnamese loempiabakker mag van Raad van State bij Aldi Vinkhuizen blijven staan

De loempiakraam (links) tegenover de Aldi in Vinkhuizen
De loempiakraam (links) tegenover de Aldi in Vinkhuizen © Tristan Braakman/RTV Noord
Loempiabakker Danny Nuyen mag tot 2035 met zijn Vietnamese loempiakraam voor de Aldi in winkelcentrum Vinkhuizen blijven staan. Dat heeft de Raad van State bepaald.
De Duitse supermarktketen wilde dat de loempiakraam zou verdwijnen en spande bij de hoogste bestuursrechter van ons land een rechtszaak aan tegen de gemeente Groningen. Inzet was de standplaatsvergunning die burgemeester en wethouders voor vijftien jaar hebben verleend aan Nuyen.

Uitbreiding gedwarsboomd

Volgens Aldi staat de loempiakraam in de weg bij uitbreiding aan de voorkant van de winkel. Het concern wil daar een halfronde entree maken.
Maar de gemeente Groningen keurde het uitbreidingsplan af. De gemeente vindt dat Aldi niet heeft aangetoond dat de uitbreiding van de winkel een structurele verbetering van het winkelplein oplevert.
De Raad van State is het met de gemeente Groningen eens dat het uitbreidingsplan zeer waarschijnlijk niet kan worden uitgevoerd.

Vergunning niet bekort

Aldi probeerde ook nog bij de Raad van State de geldigheidsduur van de standplaatsvergunning van de loempiakraam van Nuyen te verkorten van vijftien jaar tot twee jaar. Ook daarin is de Raad van State niet meegegaan.
Loempiabakker Danny Nuyen in zijn kraam in Vinkhuizen
Loempiabakker Danny Nuyen in zijn kraam in Vinkhuizen © Tristan Braakman/RTV Noord